Procurorul general al Romaniei contesta oficial raportul de evaluare prin care a fost declansata procedura de revocare din functia de sef al Ministerului Public.
Pentru inceput, Augustin Lazar i-a trimis o plangere prealabila chiar lui Tudorel Toader, iar in cazul in care contestatia ii va fi respinsa, se va adresa sectiei de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Alba Iulia.
In paralel, procurorul general a cerut aceleiasi instante de judecata sa dipsuna suspendarea efectelor raportului de evaluare pana la finalizarea procedurii de contestare.
Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului general Augustin Lazar.
Ministrul Justitiei a sustinut ca dosarul de candidatura depus de Augustin Lazar nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activitatii profesionale.
De asemenea, Toader afirma ca in dosarul de candidatura de la MJ se afla o ordonanta de clasare pe numele presedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit ca aceasta ordonanta nu a fost intocmita de Augustin Lazar, ci de un alt procuror, Cristian Lazar.
Pe 1 noiembrie, Augustin Lazar declara ca afirmatia ministrului Justitiei privind descoperirea unei fraude in dosarul sau de candidatura pentru aceasta functie s-a dovedit “o manipulare a opiniei publice” si a anuntat ca isi rezerva dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare.
“Afirmatia privind pretinsa descoperire a unei fraude, dupa doi ani si jumatate, in procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsita de suport probator si, mai mult decat atat, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare si tinere in suspans nejustificata fata de o afirmatie care a fost facuta in mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciata vizibil. As dori sa va spun ca, la o simpla lecturare a hotararii Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea sa vedem ca Sectia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre conditiile legale care erau impuse pentru candidati, respectiv vechime minima de 10 ani, lipsa sanctiunilor in ultimii 3 ani – si va rog sa observati ca numai pentru lipsa sanctiunilor se cere termenul de trei ani – si in continuare era necesara conditia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independentei Justitiei, a constatat ca erau intrunite toate conditiile legale pentru candidati. Restul este politica, iar eu imi rezerv dreptul de a actiona conform procedurilor legale in vigoare”, spunea Lazar.