Moise Guran, apel catre Iohannis: „Opriti-va din a mai face pasi inapoi! Herr Klaus, pe dumneavoastra nu va voteaza mortii din Teleorman si nici nu aveti de ce sa cedati”

529

Jurnalistul Moise Guran face un apel catre presedintele Klaus Iohannis si ii transmite ca e timpul sa se ridice ceva mai sus si mai aproape de asteptarile oamenilor vii si foarte destepti care i-au acordat votul.

„E timpul sa va ridicati ceva mai sus si mai aproape de asteptarile lor. Fie doar si prin a intelege ca fiecare pas inapoi, acum, devine imediat un munte de escaladat, in recuperare. Iar dumneavoastra, domnule presedinte, de un an mergeti doar cu spatele. Pas cu pas, dar inapoi…

E o ironie a sortii, stiu, dar tot pas cu pas a castigat si Dragnea tot. Sa fim sinceri, votarea Codului Penal nu a fost o surpriza, doar devansarea cu o zi a fost. (Trebuia votat azi. Ma intorc mai tarziu la asta.) Planul sau nu este complicat, de vreme ce eu insumi (si eu nu-s cine stie ce analist politic) l-am anticipat destul de bine pe acest site. Desigur, planul s-a mai adaptat, pe masura ce a evoluat, pe masura ce Lupul, cum i-am spus eu, si-a creat optiuni, a avut de ales, in functie de reactia societatii, singurul sau adversar veritabil, in absenta unei opozitii serioase.

Acum, de exemplu, dupa adoptarea in parlament a ambelor coduri, dar si dupa epuizarea cailor de atac pe cele trei legi ale justitiei, devin previzibili urmatorii doi pasi – fortarea lui Iohannis sa o demita pe Kovesi (sau sa-i ceara demisia) sub amenintarea suspendarii sau pe o negociere, iar apoi o epurare masiva in magistratura, ca efect al legilor justitiei. Va fi foarte simplu, mai ales dupa eliminarea incapatanatei de la DNA (ii spun asa cu simpatie, in fond este singura piatra dura pe care Dragnea a intalnit-o in parcursul sau). Vor urma presiuni monstruoase asupra procurorului general, a membrilor CSM, fiecare dintre ei avand, pe noua lege, optiunea de a pleca din sistem intr-o pensie frumusica. Multi vor alege sa plece, caci putini sunt nebunii care inteleg ca nu dau inapoi pentru ei, ci pentru noi toti.

Cat vor dura toate astea? Cateva saptamani? Cateva luni? in mod cert, pana la finalul anului vom fi cu totii pe burta. intelegeti acum de ce spun ca fiecare pas inapoi e un munte de recuperat?

Am plecat cu totii de la premisa gresita ca Dragnea vrea sa scape de puscarie si atat. Poate asa a si fost planul la inceput. Poate inca mai pastreaza optiunea promulgarii codurilor prin OUG (azi este sedinta de guvern), avand legitimitatea aparenta de a fi fost deja votate in parlament. Dar nu asta mai conteaza cu adevarat, caci acum Lupul este la cativa pasi distanta de o dictatura pura si simpla. Una cu epurari si arestari (vezi aici cum noul cod reduce pedepsele pentru infractori, dar le creste pentru jurnalisti si judecatori), fara voci critice, cu o opozitie simbolica, cu un presedinte simbolic, cu o democratie simbolica.

De aceea, de acum conteaza ca fiecare dintre noi, unde suntem, sa nu facem pasi inapoi. Sa ne agatam cu dintii de fiecare palma de pamant, sa nu cedam teren, pana cand societatea se va putea reorganiza intr-o contraofensiva. Una democratica, desigur. Se aude pana la Cotroceni? Herr Klaus, pe dumneavoastra nu va voteaza mortii din Teleorman si nici nu aveti de ce sa cedati sau sa negociati cu reprezentantul lor. Aveti cai de atac pe decizia CCR, aveti butonul de Call to action pentru natiune (referendum), aveti prerogativa unor mesaje care ar trebui sa mobilizeze societatea, nu sa o dezarmeze, asa cum ati facut in ultimul an prin negocieri cedate pentru Grindeanu, Tudose, refuzul de a sesiza Comisia de la Venetia, Dancila, Vlase… Domnule presedinte, opriti-va din a mai face pasi inapoi!”

Sursa: Moise.ro