Moldova se trezeste! Prezenta incredibila la vot!

639

In Republica Moldova s-a incheiat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Dupa cum a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, la ora 21:00 s-au inchis toate sectiile de votare, iar prezenta la vot, conform informatiilor preliminare, a depasit 53%. „Pe ansamblu, am avut un proces electoral corect, cu o mobilizare a cetatenilor fara precedent, atat in strainatate, cat si la sectiile de votare din republica” – a declarat Russu.

Prezenta mare la vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. O prezenta masiva la urne se inregistreaza la sectiile de votare din strainatate, inclusiv la Bucuresti, unde cetatenii Republicii Moldova stau la coada pentru a putea vota.

Moldovenii au ales intre candidatul prorus, socialistul Igor Dodon, si cel prooccidental, Maia Sandu. La primul tur de scrutin diferenta dintre cei doi a fost de 150 de mii de voturi.

In turul doi, rata de participare este mai mare decat in primul tur de scrutin. Pana la ora 17, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat 1.380.000 de persoane, cu 10.000 mai mult decat turul intai. Cei mai activi s-au dovedit a fi cetatenii moldoveni din diaspora, in special din Italia si Marea Britanie, unde la multe sectii de votare s-au format cozi imense. Asociatia Promo-LEX, care monitorizeaza scrutinul, a inregistrat mai multe incalcari, care, insa, nu sunt de natura sa afecteze rezultatul final, intre care deschiderea cu intarziere de pana la 15 minute a 85 de sectii de votare. Buletinele de vot de la doua sectii de votare din Portugalia, din orasele Lisabona si Setubal, au fost retiparite dupa ce acestea au fost pierdute de catre compania transportatoare. In Federatia Rusa, alegatorii sunt adusi la urne in md organizat, cu autocarele – informeaza jurnalistiid e investigatie de la rise.md. Totodata, la ambele sectii de votare din Moscova s-au format cozi de peste 1000 de persoane. Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat ca a votat pentru binele tarii, pentru pacea si liniste. El si-a exprimat speranta ca viitorul presedinte va reusi sa aduca schimbari in bine si nu se va abate de la cursul european.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos