Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis marti o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, impreuna cu sesizarea de neconstitutionalitate asupra legilor justitiei, prin care solicita ca termenul de dezbatere a sesizarii sa fie astfel stabilit dupa ce se pronunta si Comisia de la Venetia, astfel incat „opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata”, anunta Administratia prezidentiala.
„in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. a) din Constitutie si ale art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, va inaintez alaturat, sesizarea de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.
Avand in vedere traditia bunei colaborari dintre autoritatile publice din Romania si organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constitutional comun in Europa si care sprijina statele ce doresc sa puna structurile juridice si institutionale in acord cu standardele si bunele practici internationale in materie de democratie, pre-eminenta a dreptului si protectie a drepturilor omului, va adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizarii de neconstitutionalitate sa fie astfel stabilit incat opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata”, se arata in scrisoarea transmisa de presedintele Klaus Iohannis lui Valer Dorneanu.
Opinia Comisiei de la Venetia este anuntata pe 19 octombrie.
”Opinia Comisiei de la Venetia a fost ceruta de Adunarea Parlamentara a Consiliui Europei pe 28 iunie. Opinia va fi data pe 19 octombrie. impreuna cu recomandarile GRECO (Grupul de state impotriva coruptiei – o institutie a Consilului Europei – n.red.) opinia Comisiei de la Venetia are ca scop gasirea celor mai bune solutii pentru a rezolva chestiunile ridicate de proiectele de amendamente, in concordanta cu standardele europene si cu angajamentele Romaniei”, se spune intr-un comunicat postat pe prima pagina a Consiliului Europei.
La 28 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a cerut opinia Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia. impreuna cu recomandarile GRECO, acest lucru ar trebui sa contribuie la gasirea celei mai bune solutii posibile pentru a rezolva problemele ridicate de proiectele de amendamente, in conformitate cu standardele europene si cu angajamentele europene ale Romaniei.