N-a baut pe banii lui: Cine este „omul lui Iliescu”, cel care i-a platit lui Citu studiile si escapadele in SUA?

285

G4Media dezvăluie un element nou într-o chestiune neelucidată pe deplin din biografia actualului președinte PNL, Florin Cîțu: povestea studiilor, finanțării acestora și a modului în care acesta a ajuns să fie înmatriculat, în 1992, la o facultate privată din SUA. Noutatea este legată de implicarea unei mătuși prin alianță: Minodora Ilie, un personaj cu mare influență în politica autohtonă din primul deceniu de după Revoluție.

Ea a declarat, pentru G4Media, că, în acea perioadă, l-a ajutat pe nepotul său cu ”relații” și bani din propriul buzunar. Consilier pentru patru premieri de orientări politice diferite, Ilie a înființat, în anul în care Cîțu a plecat la studii, Fundația Umanitară Omenia, printre fondatori aflându-se un colonel din cadrul Serviciului de Informații Externe (SIE).

În prezent, prim-vicepreședinte al Fundației este Ioan Talpeș, fost director al aceluiași Serviciu Secret între 1992 și 1997. ”Da, da, întotdeauna au fost și serviciile (în fundație n.r.) pentru că, fără servicii, fără justiție, fără armată, o țară nu e stăpână pe ea”, a declarat Minodora Ilie.

Într-un mesaj trimis G4Media pe Whatsapp, dar șters după câteva minute, Cîțu a replicat: ”Sper că aveți dovezi în sensul celor susținute de cineva care se pretinde mătușa mea” și ne-a îndrumat spre un interviu din mai 2021, în care a relatat cum a ajuns în SUA și cum s-a descurcat acolo: a fost singurul candidat din Europa de Est pentru o bursă finanțată de Guvernul american, apoi a scris niște ”esee” pentru a-și suplimenta fondurile și a lucrat în campusul universității.

Însuși Cîțu a recunoscut, în același interviu, că ”Era foarte scump unde am fost eu”. În ultimii ani, în mai multe articole de presă s-a susținut că Florin Cîțu a picat treapta a II-a de liceu și examene de admitere la facultate, în România, afirmații pe care acesta le-a negat.

Implicarea în scandalul Secureanu

Acum în vârstă de 80 de ani, Minodora Ilie este o necunoscută marelui public din prezent, dar a fost un pion important în politica românească de după 1990.

A dispărut din prim-plan în 2004-2005, concentrându-se pe activitatea Fundației Omenia pe care a înființat-o în 1992. În 2017, totuși, numele ei a apărut într-o investigație a Gazetei Sporturilor, în contextul unei anchete penale pe care DNA o derula împotriva managerului de atunci al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, un membru al Fundației, doctorand în cadrul Academiei Naționale de Informații a Serviciului Român de Informații.

În articolul din Gazeta Sporturilor scria că ”«Omenia» este o creatură bizară. (…) Fondatoarea sa, Minodora Ilie, o descrie drept «o binecuvântare pentru români»; pentru alți observatori, fundația Omenia este «o pseudomasonerie bazată pe trafic de influență».

Condusă de un Consiliu Director format din Patriarhul Daniel în stânga Minodorei Ilie și de fostul general Ion Talpeș în dreapta, «Omenia» e un ONG care se laudă cu «numărul imens de magistrați și generali» din rândurile sale.

De asemenea, în organizația cu sediul în Phoenicia Grand Hotel, apar numeroși politiceni, de la ex-edilul Sorin Oprescu și până la puternicii primari de azi Dan Tudorache, Sectorul 1, sau Daniel Florea, Sectorul 5.” În material se dezvăluia faptul că managerul Secureanu a recunoscut, inițial, că direcționa o parte din banii delapidați din spital către Omenia, dar apoi și-a retras declarația.

În interviul acordat gsp.ro, a avut loc și următorul dialog:

Reporter: Ați intervenit, vreodată, pentru domnul Secureanu?
Minodora Ilie: Să vă zic adevărul, da! L-am rugat pe domnul Oprescu să îl lase în pace, la un moment dat, când se supărase pe el.
Reporter: De ce se supărase?
Minodora Ilie: Sincer, din ce rețin, ceva cu niște lucrări. Dar nu mă pricep, așa că nu pot spune altceva.
Reporter: Au fost martori la discuție?
Minodora Ilie: Mulți, vă dați seama. Era toată lumea, în frunte cu domnii generali Talpeș, Adrian Popescu de la SRI, mai mulți.

Ilie: ”Am fost căsătorită cu vărul primar, i-am crescut pe toți”

În decembrie 2021, G4Media a contactat-o de mai multe ori pe Minodora Ilie, punctul central al discuțiilor fiind o presupusă legătură de rudenie a sa cu Florin Cîțu. Între diferite drumuri prin județe, sediul fundației, unde merge săptămânal, o gală în care a fost premiată sau la stomatolog, Minodora Ilie a susținut că este mătușa lui Florin Cîțu.

”Deci vreau să spun: tatăl lui este văr primar cu primul meu soț, marele doctor din Râmnicu Vâlcea (Mihai, fost director al Spitalului Județean înainte de 1989 n.r.).  Părinții – frați. Asta e tot. Deci vă dați seama dacă am fost căsătorită cu vărul primar, i-am crescut pe toți.”

O altă legătură a sa cu actualul președinte PNL este numele de familie al singurului ei copil, în prezent arhitect în Italia: Mihail Cîțu. ”Nu am putut avea din păcate copii a fost o dezamăgire fantastică pentru amândoi dar într-o zi, m-am dus la un spital unde auzisem că se născuse un băiat al unei studente care nu-şi permitea să-l păstreze. L-am înfiat iar acum este inginer, locuieşte în Italia este căsătorit cu o italiancă şi are un băieţel”, declara Minodora Ilie în ediția din 2012 a unei publicații în care se puncta împlinirea a 20 de ani de la înființarea Omenia.

De fiecare dată în discuțiile de luna trecută, Minodora Ilie a afirmat că i-a oferit ajutor lui Florin Cîțu în perioada în care acesta a studiat în SUA: ”Nu numai lui Florin, studenților noștri, în general, care erau peste hotare. Eu am ajutat… noi, noi pentru că noi am fost întodeauna o putere. (…) Și relații și din bani personali ai mei”, a spus Minodora Ilie, care a adăugat că s-a implicat la rugămintea fostului ei soț, unchiul lui Florin Cîțu, fostul director de la Spitalul Județean. Cei doi au divorțat înainte de 1989.

Ea a enumerat și numele altor persoane care ar fi fost implicate, într-un mod sau altul, în sprijinirea nepotului său. Primul este Ion Rațiu, care era președinte de onoare al Omenia: ”Chiar dacă Rațiu a trimis, nu din partea Fundației, ci personal și pentru mai mulți studenți, nu pentru unul.” Contactat de G4Media, Nicolae Rațiu, fiul fostului lider PNȚCD, a declarat că nu are cunoștință despre o asemenea posibilitate.

În același registru, Minodora Ilie a menționat numele actualului guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu și al fostului șef al SIE, Ioan Talpeș, nuanțând, apoi, afirmația, într-o discuție ulterioară: ”Ei nu l-au ajutat cu bani. Ei au fost lângă mine și eu am fost consilier de stat la Isărescu, l-am ajutat să fie prim-ministru, țineam și Omenia cu cei mai mari oameni subordonați, nu? (…) Păi dacă prim-vice e generalul Talpeș, ce e ceva să nu știe el, pe cine ajutăm, studenții noștri din toată lumea, peste tot?”, a spus Minodora Ilie.

Ea a adăugat, însă, că nepotul său nu a știut că este ajutat: ”Florin era de o modestie nemaipomenită, lucra acolo la restaurantul lui, nici doi lei nu cheltuia. El nu a știut niciodată că era ajutat din spate de doctorul Cîțu, marele director de spital, fostul meu soț care a venit și a plâns la mine – eu eram suspusă. «Uite, eu vreau să ajut pe nepoții mei și pe fiii mei și nu vreau să știe nevasta mea de acum… știți cum este în familie. (…) Copiii nu știau, că erau învățați să muncească la un restaurant, undeva să facă curat (…).”

Atât reprezentanții Colegiului Grinnell din SUA unde Cîțu a absolvit facultatea, cât și Universitatea unde acesta a obținut, apoi, diploma de master nu au răspuns unor solicitări G4Media legate de sursa taxelor achitate de acesta în perioada studiilor din SUA.

Citeste continuarea pe G4media.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos