Nici n-a plecat Dancila in concediu si deja se inghesuie altii la coada pentru gafe! Ministrul Apararii a dat grav cu bata in balta! A spus ca in baza de la Deveselu ar fi rachete balistice!

223

Ministrul apararii, Mihai Fifor, este protagonistul celei mai recente gafe din seria cu care Guvernul Dancila se mentine in centrul atentiei. El a declarat marti seara la Antena 3 ca Romania are in baza miliara de la Deveselu rachete… balistice. Or, in baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.

Rachetele interceptoare de la Deveselu actioneaza in baza energiei kinetice si, spre deosebire de cele balistice, nu au capacitati ofensive, ci sunt menite sa contracareze tocmai rachetele balistice. E adevarat, aceste rachete interceptoare fac parte din apararea antiracheta a NATO, caruia i se mai spune si scutul antibalistic al NATO.

Ministrul Fifor explica la Antena 3 ca armata romana este tot mai apreciata de NATO si a vorbit si despre relatia cu Rusia, mentionand ca exista misiuni de descurajare pe care Armata Romana le intreprinde in Marea Neagra.

„Evident ca niciodata presedintele Putin nu o sa fie extrem de incantat de faptul ca in Romania se dezvolta capabilitati militare foarte serioase. Cum ar putea sa fie vreodata presedintele Putin incantat de faptul ca in Romania avem baza militara de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodata presedintele Putin sa fie incantat ca avem baza de la Mihail Kogalniceanu populata cu militari americani si noi insistam in continuare fata de SUA in parteneriatul strategic sa asiguram permaneta militarilor americani pe teritoriul romanesc? Cum ar putea vreodata Federatia Rusa sa fie incantata ca Romania isi dezvolta capabilitatile navale?”, a aratat ministrul apararii.

Analistul militar Alexandru Grumaz a reactionat imediat la declaratia Ministrului Apararii. „Dansul are o problema cu exprimarea, iar cand esti ministrul apararii trebuie sa fii foarte atent la ceea ce spui, pentru ca chestia cu rachetele balistice este extrem de importanta. A avea rachete balistice inseamna altceva decat a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual patrund pe teritoriul dinspre Iran. Domnul Fifor a gresit, iar asta este o greseala grava”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Grumaz.

Interceptorii SM-3 nu sunt echipati cu niciun fel de focoase explozive si se bazeaza numai pe energia lor cinetica pentru a lovi si distruge focoasele rachetelor balistice inamice. Sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operational in anul 2016. Baza de la Deveselu este construita pe o suprafata de 143 de hectare si gazduieste 44 de rachete de interceptare de tip SM-3. Acestea nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de aparare impotriva unui atac real.

Declaratia ministrului Fifor este cu atat mai grava cu cat, de-a lungul timpului, Rusia a invocat scutul antiracheta si a mentionat baza de la Deveselu in acuzele sale indreptate impotriva NATO, dar mai ales impotriva SUA, ca s-ar incalca tratatele internationale referitoare la rachetele balistice.

Ministrul roman al apararii, Mihai Fifor, ar urma sa faca o vizita in Statele Unite luna viitoare. Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, George Cristian Maior, a declarat intr-un interviu pentru publicatia americana Politico, acordat luni, ca Mihai Fifor se va intalni cu secretarul apararii, Jim Mattis, cu care va discuta mai multe aspecte legate de cooperarea bilaterala in domeniul apararii, printre care oferta Romaniei de a gazdui un contingent militar american permanent la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, scrie Agerpres.