Nicio urma de regret! Jandarmul Laurentiu Cazan: „Daca maine ar fi 10 august, as lua aceleasi masuri”

275

Coordonatorul interventiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august, maiorul Laurentiu Cazan, s-a prezentat astazi din nou la Parchetul General. El a stat aproximativ 20 de minute, dupa care a facut cateva declaratii. „Daca maine ar fi 10 august, as fi procedat la fel”, a spus el, adaugand ca nu poate spune daca la protest a fost o tentativa de lovitura de stat. El a fost pus sub acuzare in dosarul violentelor de la mitingul diasporei.

„Am fost chemat pentru audieri. Sunt aspecte care tin de latura cercetarii. imi cer scuze, am calitatea de suspect. Pe timpul actiunii de restabilire a ordinii publice legea a fost respectata intocmai”, a spus Cazan, la iesirea de la Parchetul General.

Intrebat despre un subaltern care ar fi modificat ora la care a fost dat ordinul de interventie in Piata, el a afirmat ca respinge „categoric” acest lucru. „Nu pot fi de acord cu aceste acuzatii. E dreptul meu sa ma apar (…) Au fost controverse destul de mari si din punctul meu de vedere nu au fost precizari contradictorii”, a spus el.

In plus, jandarmul a spus ca in mod „categoric nu ma astept sa fiu retinut”.

Intrebat daca ar proceda la fel ca in ziua protestului, maiorul Laurentiu Cazan a raspuns ca da.

„Categoric. Daca maine ar fi 10 august, as lua aceleasi masuri!”, a spus el, ignorand cele aproape 800 de plangeri penale ale protestatrilor. „S-a respectat legea ad literam”, a precizat el.

Acesta a mai spus ca nu si-a indus in eroare sefii si ca nu poate spune daca atunci a fost vorba despre o tentativa de lovitura de stat.

In ceea ce priveste numarul copiilor afectati de actiunile jandarmilor, el a spus ca nu cunoaste asemenea informatii.

„Nu cunosc numarul copiilor care au fost afectati. Eu nu cunosc ca au fost afectati copii”, a sustinut Cazan.

De asemenea, el i-a certat pe jurnalisti ca folosesc termenul „a gaza” cand vine vorba despre actunile jandarmilor de la protestul din 10 august: „Se foloseste in spatiul public termenul de a gaza, v-as ruga sa va uitati in Dictionarul Explicativ al limbii romane la termenul a gaza”.

Parchetul General a anuntat saptamana trecuta ca seful Jandarmeriei Romane, Catalin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucos si Mihai Chirica, secretar de stat in Ministerul de Interne, sunt urmariti penal pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, in timp ce maiorul Laurentiu Cazan, director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual si participatie improprie la uz de fals in dosarul violentelor de la mitingul din 10 august din Piata Victoriei.

Maiorul Laurentiu Cazan este acuzat ca a creat ”aparenta unei actiuni legale de restabilire a ordinii publice si a ordonat interventia in forta pentru evacuarea participantilor la protest”, a dat ordinul de interventie cu incalcarea mai multor acte normative si o ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, ”cu consecinta exercitarii de catre militarii din subordine a unor acte de violenta nejustificate”.

Comisarul sef de politie Mihai Chirica este acuzat ca a facut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de interventie in forta, in timp ce Sebastian Cucos si Ionut Sindile ”au participat nelegal la conducerea operatiunilor” si au ajutat la punerea in aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor.

Peste 400 de persoane au fost ranite, iar numarul persoanelor care au depus plangeri in dosarul violentelor de la protest ajunsese saptamana la aproape opt sute.