Niciun politician roman n-a reusit asta: Maia Sandu va susţine discursul de absolvire al promoţiei 2022 la Harvard Kennedy School

4615

Maia Sandu, care a purtat o campanie anticorupţie timp de un deceniu înainte de a ocupa funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, va susţine discursul de absolvire al promoţiei 2022 la Harvard Kennedy School, a anunţat, miercuri, decanul Douglas Elmendorf. Preşedintele Sandu este prima femeie care ocupă această funcţie în Republica Moldova, notează news.ro.

După ce şi-a obţinut diploma de master în administraţie publică la Kennedy School în 2010, Sandu s-a alăturat Băncii Mondiale la Washington, în funcţia de consilier principal. Doi ani mai târziu, în 2012, ea a ales să se întoarcă acasă, în Republica Moldova şi să-şi folosească abilităţile pentru a repara un sistem politic corupt.

Ea s-a alăturat cabinetului Republicii Moldova ca ministru al Educaţiei din 2012 până în 2015, a înfiinţat un partid politic pro-european şi a ocupat funcţia de premier pentru scurt timp în 2019. Sandu a declarat că prioritatea ei este ”să facă oamenii să creadă din nou în ţara lor”.

Maia Sandu a fost înlăturată după doar cinci luni din funcţia de premier, dar a promis că va continua să lupte pentru transformarea ţării sale într-o democraţie modernă şi a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din decembrie 2020.

”Maia Sandu a stabilit un exemplu impresionant pentru studenţii de la Harvard Kennedy School despre ceea ce înseamnă să fii un lider şi un funcţionar public bazat pe principii şi eficient”, a spus Doug Elmendorf, decan şi profesor de politici publice.

”Decizia ei de a se întoarce acasă şi de a intra în lupta politică şi hotărârea ei de a contesta şi de a reduce corupţia şi a crea noi oportunităţi pentru moldoveni oferă modele importante pentru promoţia de absolvenţi din acest an. Suntem extrem de onoraţi că ea a acceptat invitaţia noastră la începutul acestui an de a susţine discursul de absolvire şi aşteptăm cu nerăbdare să sosească”, a conchis el.

Maia Sandu a studiat managementul la Academia de Studii Economice din Moldova şi a obţinut un master în relaţii internaţionale în cadrul Academiei de Administraţie Publică. Ea a lucrat în biroul Băncii Mondiale din capitală, Chişinău, şi a deţinut roluri guvernamentale şi de consultanţă înainte de a studia la Harvard Kennedy School. Vorbeşte rusă şi engleză, precum şi româna, care este limba ei maternă.

Discursul Maiei Sandu de absolvire va face parte din ceremonia de absolvire din acest an, miercuri, 25 mai, la Kennedy School, care se va desfăşura cu prezenţă fizică după doi ani în care ceremoniile s-au desfăşurat în format virtual din cauza pandemiei.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos