Noaptea mintii. Jandarmeria a facut plangere penala si acuza o lovitura de stat la protestul diasporei din 10 august!

167

Jandarmeria acuza o lovitura de stat la protestele din 10 august si a facut o sesizare la DIICOT in acest sens. Cere procurorilor sa faca verificari.

Jandarmeria invoca un articol (2/397) din Codul penal care pedepseste drastic „schimbarea ordinii constitutionale, care pune in pericol securitatea nationala”. Cu alte cuvinte, Jandarmeria acuza oficial o tentativa de lovitura de stat, adica exact ceea ce sustin si liderii PSD in ultima perioada.

Art. 397 – Actiuni impotriva ordinii constitutionale – stipuleaza la alin. (2): intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Pedepsele prevazute de acest articol sunt cuprinse intre 10 si 20 de ani inchisoare.

DIICOT a inregistrat sesizarea primita marti din partea Jandarmeriei, exista asadar un dosar penal. Pana la acest moment, insa, nu s-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta denuntata de Jandarmerie.

Despre sesizarea respectiva a vorbit si ministrul de interne, Carmen Dan, marti, in Camera Deputatilor, cu ocazia citirii motiunii simple care o vizeaza. Ministrul nu a mentionat cine anume a facut sesizarea catre DIICOT.

„Am putut vedea cu totii si am urmarit si eu aseara niste filmulete. Cred ca sunt aspecte care reies si din acele inregistrari si cred eu ca institutiile statului se pot apleca si pentru a verifica si aceste situatii. in plus, am depus la DIICOT o actiune prin care expunem toata inlantuirea de evenimente si fapte, particularitatile acestei actiuni de protest si am adresat Parchetului solicitarea sa faca toate verificarile necesare, noi fiind la dispozitia organelor judiciare cu orice alte probe sau inscrisuri pe care le considera necesare”, a declarat ministrul, dupa ce a participat la dezbaterea motiunii simple depuse impotriva sa de PNL.

Jandarmeria acuza o tentativa de rasturnare a ordinii constitutionale prin fapte de violenta. Plangerea vine la o luna de la violentele inregistrate la protestul diasporei din 10 august si cel mai probabil este insotita si de o serie de indicii descoperite de jandarmi, care au analizat in aceasta perioada imaginile surprinse si datele obtinute in legatura cu manifestatia din Piata Victoriei. Totodata, plangerea vine dupa ce la nivel politic s-a vorbit despre o astfel de lovitura de stat. Au facut declaratii in acest sens atat Carmen Dan, cat si Liviu Dragnea.

Pe de alta parte, DIICOT are un sef nou, in persoana lui Felix Banila, care a fost instalat in functie in luna iulie, dupa ce presedintele a semnat un decret in acest sens. Propunerea de numire in functia de procuror-sef al DIICOT a procurorului Felix Banila a fost facuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in luna mai.