Fostul co-președinte ALDE, Daniel Constantin, a vorbit despre noul partid politic pe care îl pregătește, ce nume va purta acesta și în ce relații a rămas cu Călin Popescu-Tăriceanu, scrie evz.ro.

„Avem două nume pe care le pregătim, mâine vom decide într-o şedinţă, după care actele vor fi depuse şi mergem mai departe. Într-adevăr se înfiinţează un nou partid politic, încet, încet pentru că, în primul rând, trebuie să depunem actele, să avem acordul de la judecătorie şi poţi să spui că ai un partid în momentul în care ai o reţea, în momentul în care ai foarte mulţi aderenţi la planurile pe care le-ai făcut”, a declarat Daniel Constantin.

Întrebat dacă numele noii formațiuni va fi „Pro România”, după ce europarlamentarul Laurențiu Rebega a vorbit, astăzi, despre această denumire, Constantin nu a dorit să dezvăluie numele. „Pro-România este o variantă pe care am analizat-o și o analizăm”, a spus Constantin, la TVR1.

„Luni seara o să avem un eveniment, un altfel de eveniment de lansare în care spunem: domnule, noi ăştia suntem şi vrem să pornim un nou proiect. Vom vedea cum va evolua, dar aşa cum a pornit, cred că sunt şanse bune să meargă bine”, a adăugat Daniel Constantin.

El a explicat că noua formaţiune va avea o ideologie de centru, care va încerca să îmbine măsuri de dreapta, cu măsuri de protecţie socială în egală măsură. „În acelaşi timp, trebuie să avem mai predominant accentele patriotice, fără să mergem în zona naţionalistă extremistă”, a adăugat Constantin.

Fostul co-președinte ALDE a precizat că, prin constituirea unui nou partid, „nu înseamnă că vrem să destabilizăm piața politică”. El a mai spus că, prin acest partid, vor să facă lucrurile diferit față de celelalte formațiuni politice existente.

Întrebat dacă a discutat cu președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, înainte de a demisiona, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că „da, este evident, este civilizat, este normal. A fost o discuție fair-play, corectă, mi-am prezentat motivația și decizia foarte clar”.

Daniel Constantin a subliniat că „în momentul de față, trebuie să păstrăm în continuare consecvența votului. Eu cred că Sorin Grindeanu trebuie să reușească. (…) Legat de relația cu PSD, sigur că în momentul în care s-a acceptat o anumită formulă, nu mai putem avea relație. Am mulți prieteni în PSD, dar am mulți prieteni și în PNL”.

În privința relației cu Călin Popescu-Tăriceanu, Constantin a punctat că „pentru mine, Tăriceanu este istorie. Sper că, în curând, și pentru politica românească”.

De asemenea, el a ținut să precizeze că exclude orice altă colaborare cu președintele Senatului.

Întrebat dacă a discutat cu fostul premier, Victor Ponta, și dacă acesta și-a manifestat intenția de a i se alătura în noul proiect politic, Daniel Constantin a precizat că „Victor Ponta e un bagaj de cunoștințe de necontestat. (…) Discuțiile mele cu dânsul s-au limitat doar la sfaturi, nu mai mult. Deocamdată, nu și-a manifestat intenția de a pleca (din PSD – n.r). În general, nu am mers către cineva la modul agresiv. Dacă acest partid se va consolida, se va face natural”.

În ceea ce privește noua formațiune pe care o pregătesc, Sorin Cîmpeanu a adăugat că „personal, susțin latura de patriotism. Nu pot susține sub nicio formă un curent naționalist”.

Totodată, Daniel Constantin a susținut că „noi vrem să promovăm câteva idei pentru clasa politică românească și pentru societate. Nu vrem să intrăm la guvernare mâine. Vrem să avem voci care să fie auzite”.

La începutul acestei luni, Daniel Constantin, Mircea Banias şi Eugen Durbacă au fost excluşi din ALDE.