NOUL GUVERN, prezentat in Parlament: „Basescu trebuie sa accepte noul Guvern, altfel ar incalca grav Constitutia”

638

1vavaVictor Ponta a declarat ca Basescu trebuie sa accepte noul Guvern, altfel ar incalca grav Constitutia.

Parlamentul s-a reunit marti pentru prezentarea structurii noului Guvern. Premierul Ponta a declarat ca spera ca presedintele Basescu sa accepte noul Guvern, precizand ca se afla in Parlament in baza articolului 85 din Constitutie privind strict schimbarea compozitiei politice a Guvernului si ca noul Executiv continua programul de guvernare aprobat in 2012.

El a aratat ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, hotararile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru presedinte, iar un refuz al acestuia presupune incalcarea grava a Constitutiei.

„Vreau sa imi exprim speranta ca vom aplica astazi nu doar prevederile constitutionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constitutie, prevederi de altfel de care s-a folosit atat Guvernul Tariceanu in 2007, cat si Guvernul Boc in 2009, dar imi exprim speranta ca, dincolo de declaratii politice, presedintele Romaniei va respecta decizia 98 din 2008 a Curtii Constitutionale in care lucrurile sunt foarte clare: hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman, adica Parlamentul, este un act obligatoriu pe care presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei”, a spus Ponta, citand din decizia Curtii Constitutionale.

El a cerut tuturor oamenilor politici responsabili sa duca batalia politica in limitele democratice, fara sa apeleze la subiecte care pot inflama conflicte intertnice si sociale si a cadea, astfel, in capcanele extremistilor.
Premierul a transmis si liberalilor ca noul Cabinet isi propune in continuare sa nu schimbe cota de impozitare de 16% si sa discute cu Fondul Monetar International, in aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea contributiilor de asigurari sociale.

El i-a rugat pe parlamentari sa dea un vot de incredere tinerilor propusi pentru functia de ministru.

Seful Executivului a precizat ca spera ca „din aceasta seara” sa fie avute in vedere obiectivele de asigurare a stabilitatii in Romania, chiar daca, pana la sfarsitul anului, va exista o instabilitate interna generata nu doar de declaratii politice, ci de contestatiile formulate de presedinte prin care activitatea Parlamentului si a Guvernului este impiedicata.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos