Loading...
Noul mesaj de la Bruxelles cade ca un trăznet peste cloaca penalilor! Comisia Europeană recomandă guvernului PSD-ALDE să ”regândească” legile Justiției! | Circul Politic

Noul mesaj de la Bruxelles cade ca un trăznet peste cloaca penalilor! Comisia Europeană recomandă guvernului PSD-ALDE să ”regândească” legile Justiției!

Comisia Europeana a emis, miercuri, o declaratie oficiala in care mentioneaza ca urmareste cu ingrijorare „ultimele evolutii” din Romania.

„Independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea sa de a lupta efectiv cu coruptia sunt pietre de temelie pentru o Romanie puternica in Uniunea Europeana”, arata Comisia Europeana.

Comisia solicita Parlamentului Romaniei sa „regandeasca” cursul actiunilor propuse si anunta ca va analiza „in profunzime” amendamentele finale ale legii justitiei, codurile penale si legile privind conflictul de interese

Iata textul complet al declaratiei:

„Bruxelles, 24 ianuarie 2018

Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene.

O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile.

In cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin mecanismul de cooperare si de verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul Concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017.

Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale. Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari.

Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces.

Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”.

Declaratia este semnata de catre presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, si de prim-vicepresedintele Frans Timmermans.

Comunicatul se afla pe site-ul Comisiei Europene.

Noul mesaj de la Bruxelles cade ca un trăznet peste cloaca penalilor! Comisia Europeană recomandă guvernului PSD-ALDE să ”regândească” legile Justiției! was last modified: ianuarie 24th, 2018 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
spre

Share Page

Close