O alta minciuna marca Dancila! Cum a mintit Viorica cand a raspuns ca fiul sau a fost angajat la Curtea de Conturi inainte ca ea sa ajunga premier!

731

Site-ul de fact-checking „Factual” a verificat raspunsul Vioricai Dancila la intrebarea Hotnews, referitoare la angajarea fiului sau la Curtea de Conturi, si a pus cap la cap toate elementele povestii.

​In timpul dezbaterii cu Viorica Dancila, jurnalistul Hotnews Vlad Popovici a intrebat-o pe candidata PSD ce le raspunde tinerilor carora le cere votul la alegeri si care stiu ca ea si-a angajat fiul pe o functie bine platita intr-o institutie publica (Curtea de Conturi).

Raspunsul Vioricai Dancila a fost urmatorul:

„Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, acesta a fost angajat inainte sa devin premier. Sa nu mai legam activitatea copiilor de parinti”.

Dupa cum am precizat si in acest text, fiul fostului premier, Victor Dancila, a ajuns consilier al lui Ilie Sarbu, vicepresedinte al Autoritatii de Audit, in aceeasi zi in care mama sa a depus juramantul de prim ministru.

Site-ul de fact-checking „Factual” a mers mai departe, a verificat afirmatia Vioricai Dancila si a pus cap la cap toate elementele povestii.

Cand si cum a fost angajat Victor Dancila la Curtea de Conturi?

Potrivit Factual, fiul fostului premier si actual candidat din partea PSD la presedintia Romaniei, Viorica Dancila, pe numele sau Victor-Florin Dancila, ocupa functia de „consilier – cabinet demnitar”, conform declaratiei de avere (care poate fi gasita si pe site-ul Curtii de Conturi, dar si pe portalul Agentiei de Integritate).

Potrivit unui raspuns oferit de Curtea de Conturi presei la jumatatea anului 2018:

„Domnul Victor Florin Dancila este angajatul Autoritatii de Audit, avand functia de consillier in cadrul cabinetului demnitarului – domnul Ilie Sarbu (vicepresedinte al Autoritatii de Audit), cu contract individual de munca incheiat pe perioada determinata (durata mandatului demnitarului aferenta perioadei 29.01.2018 – 15.10.2020)”.

Acelasi raspuns arata ca Victor Dancila a fost numit consilier:

„in conformitate cu prevederile art 5 (1) din OG nr 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala, personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din functie numai la propunerea demnitarului in subordinea caruia functioneaza, in baza unui contract individual de munca pe perioada determinata incheiat in conditiile legii”.

Articolul 5 din OG nr. 32/1998 arata ca: (1) Personalul din cadrul cabinetului demnitarului este numit sau eliberat din functie numai la propunerea demnitarului in subordinea caruia functioneaza.

Cand a ajuns premier Viorica Dancila?

Tot pe data de 29 ianuarie 2018, intr-o zi de luni, a ajuns si Viorica Dancila in functia de premier al Romaniei. Aceea a fost ziua in care Guvernul sau a fost investit in Parlament si in care a depus juramantul. Viorica Dancila a fost insa propusa premier de catre Partidul Social Democrat cu aproape doua saptamani inainte de investire, pe 16 ianuarie 2018.

Inainte sa devina, oficial, premier, Viorica Dancila detinea functia de europarlamentar din partea PSD si era, de asemenea, si sefa organizatei de femei a partidului, mai scrie Factual.

Concluzie

Afirmatia Vioricai Dancila este trunchiata. intr-adevar, mandatul celor doi a inceput in aceeasi zi. insa, Viorica Dancila fusese propusa premier cu aproape doua saptamani inainte ca fiul sau sa fie angajat la Curtea de Conturi, si, mai mult, fostul premier deja ocupa functii importante in politica. in functia de la Curtea de Conturi, Victor Dancila a fost numit direct de catre demnitarul in subordinea caruia lucreaza, nu a ocupat o functie publica prin concurs, scrie Factual.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos