O jurnalista cu state vechi arata cum se face o marsavie in presa! Retetele de manipulare pe care Gadea, Badea, Ciuvica si Ciutacu le respecta cu sfintenie!

323

Jurnalista Brindusa Armanca publica un adevarat manual al modului in care sunt murdarite personalitatile cu potential de influentare a opiniei publice de catre televiziunile si publicatiile arodante taberei penalilor.

Intr-un text publicat in Revista 22, Armanca descrie in detaliu tehnicile prin care se incearca umilirea si intimidarea celor care indraznesc sa gandeasca si sa se exprime independent.

„Exista o practica ticaloasa a atacului prin presa a vocilor critice, a intelectualilor cu opera, a unor personalitati cu potential de influentare a opiniei publice, cum sunt jurnalistii.

‘Retetele’ devenite clasice sunt aplicate cu precadere la televiziuni ca Antena 3, RTV sau B1 TV, aparatoare a penalilor de la putere, dar si in publicatii online imunde, unele obscure, altele cunoscute ca Evenimentul zilei, DC News, Cotidianul, Jurnalul national. De obicei, se lucreaza in haita: una lanseaza, celelalte preiau, dezvolta si raspandesc.

Mahalaua mediatica s-a extins toxic peste tara, cu posibila inraurire asupra relatiilor dintre oameni. Atacul la persoana, la onoare, la imagine, incalcarea intimitatii pentru a distruge reputatia „inamicului”, pentru a-l discredita sunt doar cateva dintre tacticile abordate de o presa care a parasit cu totul etica profesionala si menirea mass-media.

Cum se face: se iau mai intai defectele fizice ale celui vizat, se produc colaje foto sau clipuri batjocoritoare, se iau in deradere statura, imbracamintea, mimica, intr-o operatiune de umilire publica. Vine la rand biografia care e intoarsa pe dos si manipulata prin omisiuni si adaugiri mincinoase, aluzii, zeflemele, flegme. Opera sau afirmatiile publice sunt citate trunchiat pentru a se arata ca personajul e antiroman sau idiot. Daca e profesionist, i se aduc acuzatii fara temei ca ar fi ori platit de cineva, preferabil de Soros, ori ca ar fi facut ilegalitati niciodata dovedite. Daca e femeie, orice aluzie la moralitate sau, dupa caz, la varsta, vine de la sine. Familia nu poate lipsi din balacareala, sotiile, sotii, odraslele, toti sunt pusi la zid pentru fapte imaginare si vicii inexistente. In fine, pentru un tablou complet ‘fake’, se adauga suspiciuni ca ar apartine de ceva ‘servicii’ sau de ‘Statul paralel’.

Toate acestea se produc anonim, fara semnatura asumata, ba mai mult, citand, chipurile, vreun site obscur unde aceiasi autori au postat josnicia, tocmai pentru a o putea cita cu un aer candid, ba chiar cu o mimata uimire. La televiziune citarea e asociata cu exclamatii alarmiste pe burtiere enorme, vanduta ca ‘investigatie’ si acoperita cu libertatea de exprimare. Falsii jurnalisti care se preteaza la marsavii au invatat sa se fereasca de procese, prin anonimat, insinuari, formulari impersonale si limbaj aluziv. Astfel, adevarul si viata sunt rasturnate, iar netrebnicii jubileaza. Mizeria e atat de adanca, incat cei atacati ezita sa dea vreo replica sau sa se adreseze justitiei”, a explicat Brindusa Armanca.

Citeste aici textul integral.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos