Pentru ca șeful asociației de vânători a lui Dragnea să primească 23.000.000 de lei de la Primăria București, instituția a trebuit să anuleze o licitație în curs. Dar a anulat-o ilegal, iar banii au fost mutați la o instituție subordonată. Care i-a dat banii firmei omului lui Dragnea, deși aceasta abia se înființase, printr-o licitație foarte îndoielnică, scrie bucurestiul.ro.
Firma proaspăt-înființată, Fitodep Viridana SRL, din Teleorman, este deținută de către Virgil Lucian Constantin, directorul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Asociația de vânătoare a fost înființată de Liviu Dragnea, actualul șef al PSD, în anul 1998. Fitodep Viridana SRL a fost înființată în august 2016, cu obiectul de activitate „comerțul cu ridicata al produselor chimice”. Pe atunci patronul trudea doar pentru gospodărirea fondului de vânătoare deținut de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman.
23.000.000 de lei împotriva țânțarilor
Virgil Lucian Constantin nu prea s-a ocupat de firmă după ce a înființat-o. După vreo șase luni, firma nu avea nici un contract. Dar asta nu l-a împiedicat pe șeful vânătorilor lui Dragnea să participe la o licitație organizată de către Centrul de Protecție a Plantelor București (CPPB), instituție subordonată Primăriei București. CPPB a anunțat public, în februarie 2017, că vrea să cumpere produse agrochimice pentru deratizare și combaterea țânțarilor din București, în valoare de 23.000.000 lei.
Probabil deloc întâmplător, Fitodep Viridana SRL a depus o ofertă de fix 23.000.000 lei și a câștigat contractul de la CPPB. Un contract care ridică numeroase semne de întrebare. De exemplu, Virgil Lucian Constantin s-a dus la două depozite mari care comercializează produse agrochimice pentru a da o comandă de substanțe, dar a fost refuzat. Motivul? „A zis că vrea să cumpere produse chimice pentru că a câștigat un contract la București. Nu știa ce tip de produse vrea, ce concentrație chimică, pentru ce tip de dăunători. Absolut nimic. În asemenea condiții, am fost nevoiți să îl refuzăm”, a povestit sub protecția anonimatului un angajat al unui depozit.
Prima licitație, în sarcina Primăriei Capitalei
Dar povestea acestui contract a început cu mult înainte, pe 29 februarie 2016. Atunci, Consiliul General al Municipiului București a adoptat Hotărârea nr. 35, prin care a fost aprobat Programul unitar de igienizare, cu fonduri din bugetul PMB, pentru 2016. În baza acestei decizii, Primăria Capitalei a organizat o licitație publică pentru deratizare și combaterea țânțarilor din Capitală. Au fost depuse două oferte. Prima, din partea unei asocieri formate din firmele 3D România, Romprest Service și Allchim Co. Cealaltă ofertă a fost a firmei Coral Impex, din Ploiești.
Câteva luni mai târziu, caietul de sarcini a fost contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către firma ploieșteană Coral Impex. Care a constatat deficiențe legate de constituirea garanției de bună execuție, asigurarea cash-flow-ului, prezentarea formularului de ofertă și durata contractului.
Contractul licitat părea “cu dedicație”
Cel mai probabil, “bubele” descoperite de firma plo-ieșteană aveau o explicație simplă: contractul se voia “cu dedicație”. În plin proces (contestat, e adevărat) de licitație, pe 31 mai 2016, Primăria Capitalei a emis adresa 3.455 prin care solicita Autorității Naționale de Achiziții Publice (ANAP) informații legate de posibilitatea efectuării deratizării și dezinsecției cu alte societăți până la finalizarea licitației.
ANAP, însă, a informat Primăria Capitalei că nu poate contracta alte firme de deratizare tocmai pentru că este o licitație în curs. În plus, CNSC a admis contestația depusă de firma Coral Impex și a obligat Primăria Capitalei să refacă caietul de sarcini al licitației. Totodată, firma Coral a făcut plângere la Curtea de Apel București pentru a obliga Primăria Capitalei să răspundă la solicitările de clarificări pentru a putea întocmi corect oferta. Și a câștigat.
Citeste mai multe pe Romania Libera.