Odiseea familiei Nasui de la spionajul ceausist la sectarismul politic al „oamenilor noi in politica”, dar cu radacini foarte vechi

2162

Legendarea unui securist ceaușist intr-o poveste de succes occidentala.
Înscris in partidul comunist in 1978, Dorel Năsui este racolat de DIE de un “coleg”de la Întreprinderea de aparate electronice de măsură și industriale (IEMI) din București. Este prelucrat operativ de Ion Afedulis, ofițer acoperit cu misiuni speciale de spionaj tehnologic.In 1986, la un an de la nașterea fiului, Claudiu, tovarășul Doru Năsui este detașat de întreprindere, in SUA. Întrebat de jurnaliști cum putea sa ajungă un inginer in America in cei mai cumpliți ani ai teroarei Ceaușiste, Năsui seniorul povestește intr-un interviu: “Am fost trimis să fac comerț. Eram acolo să prospectez ce se poate vinde din electronica pe care o dezvoltam noi în țară. În State mă aștepta un tovăraș, un “atașat economic”, cum se numea atunci. Toți atașații economici erau de la vechea Securitate, dupa cum se știe. El stătea tot timpul cu mine. Am fost la New York, am vizitat împreună o mulțime de clienți și, la un moment dat, am dispărut la Chicago”… cu alte cuvinte, tovarășul inginer Năsui ne explica cum a fugit de securist și cum mai apoi, eliberat de menghina ideologica comunista și-a găsit un post in celebra companie Motorola America in 1987. Evident, cu ajutorul spionilor ceaușiști din DIE, Dorel Năsui înființează compania American International Radio (AIR), care funcționează și azi. Compania avea ca obiect de activitate distribuția la nivel internațional și integrarea sistemelor de comunicații Motorola. Astfel începe sa lucreze cu departamente de poliție, armata, servicii secrete și ajunge chiar sa încheie contracte cu companii din URSS. După 1990, Dorel Năsui revine in România reușind sa amorseze primul mare scandal de corupție intr-un dosar legat de înzestrarea armatei cu  cu echipamente de comunicații Motorola. In schema apare și fratele lui Dorel, Stefan Năsui, un apropiat al ministrului apărării de atunci, Victor Atanasie Stănculescu. Procurorii care au instrumentat cazul au găsit prejudicii aduse statului roman in Quantum de 8 milioane de dolari, fiind primul mai mare tun după Lovitura de stat din 1989. In dosar apare și Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea, unde Stefan Simon Năsui era angajat  economist în Centrala Peștelui și soția lui care lucra  la Întreprinderea de Comerț Exterior Dunărea. Ambele firme erau paravan al activităților de spionaj ale fostului DIE, metamorfozat in SIE. 

Moștenirea, sau punerea in pagina a conceptului bolșevic, “la vremuri noi, tot noi”
Presedintele Usr, Claudiu Năsui este fiul lui Dorel Năsui şi nepotul de frate al lui Stefan Simion Năsui, ambii implicaţi în Afacerea Motorola, alături de Victor Atanasie Stănculescu. Prin tergiversarea anchetei, în 2002 s-a prescris termenul pentru condamnarea inculpaţilor si astfel fostul ministru al apărării, precum si alți noua inculpați in dosar au scăpat de condamnare penală pentru implicare în afacerea Motorola. Aceștia sunt: Petre Sinescu, fost director IPO Tulcea, Ştefan Simion Năsui, director Ageximco, Ion Afedulis, director Alfa Bit, col. (r) Ştefan Gheorghe, col. (r) Emil Vlădoiu, lt. col. (r) Marian Badea, gen. (r) Gheorge Anton — între timp decedat -, gen. (r) Neculai Matei şi fostul ministru al agriculturii Ioan Tipu, decedat între timp. Interesant este faptul ca toți acești inculpați se regrupează rapid in firma SC Radiotel  SRL unde acționari majoritari sunt fratii Năsui și care avea un capital social in valoare de 131.500 de dolari. 

Astăzi imperiul financiar al clanului Năsui se ridica la o avere estimată de peste 100 de milioane de euro!