Olguta si Dancila isi indreapta armele impotriva lui Iohannis dupa intalnirea in care au fost urechiate de presedinte pentru dezastrul guvernarii PSD!

224

Viorica Dancila a solicitat, marti, dupa intalnirea cu presedintele Iohannis ca Administratia Prezidentiala sa prezinte stenograma intalnirii, „sa vedem ce s-a discutat”. Anterior, Olguta Vasilescu a declarat ca in cadrul discutiilor nu au fost abordate temele care au fost mentionate in comunicat de presa al Cotroceniului.

„Sunt un pic uimita. Am vazut comunicatul domnului presedinte. Cel mai bine ar fi ca sa arate stenogramele intalnirii sa vedem ce s-a discutat”, a spus Dancila.

„Discutiile care au avut loc la Cotroceni nu prea au avut nicio legatura cu ceea ce s-a difuzat, ceea ce ma face sa cred ca a fost scris inainte. Am adus in atentia presedintelui faptul ca legea salarizarii se aplica etapizat. Nu ni s-a reprosat faptul ca legea nu ar fi predictibila, pentru ca i-am fi explicat aceste lucruri. Explicatia pentru mine ar fi deturnarea atentiei. Acest comunicat de presa vine ca urmare a unei discutii foarte amicale”, a declarat Lia Olguta Vasilescu la Antena 3.

Anterior, Olguta Vasilescu l-a acuzat pe Iohannis ca dezinformeaza.

Presedintele Klaus Iohannis a atentionat marti, in cadrul unei intalniri cu premierul Viorica Dancila, ca „pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente si necorelate cu dinamica economica de ansamblu exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare”.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, intalnirea cu premierul si ministrul Muncii a avut loc la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicarii legislatiei privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor si angajamentelor in materie de politica salariala asumate anul trecut de coalitia PSD-ALDE. Intalnirea a durat aproximativ o ora.

”Presedintele Romaniei a atentionat Guvernul ca, dupa primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislatii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice arata ca Legea se afla in contradictie cu principiile egalitatii si predictibilitatii de la care a emanat, in conditiile in care s-a intervenit cu exceptii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anuleaza inclusiv caracterul unitar al intentiei legislative”, precizeaza sursa citata.

Prim-ministrul i-a prezentat presedintelui situatia salariala, oferind asigurari de stabilitate in privinta resurselor financiare necesare aplicarii Legii salarizarii si a majorarilor salariale asumate pana in prezent. La randul sau, ministrul Muncii a detaliat principiile care au stat la baza actualului cadru de salarizare, facand referire la grila salariala care isi va produce pe deplin efectele din 2022. Totodata, a fost exprimata pozitia Guvernului de a mentine cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017, se arata in comunicat.

Seful statului a precizat ca ”suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuari salariale pentru unele categorii de personal, atat la nivel central, cat si local, consecinte negative pe care Guvernul nu le-a prevazut”.

”Desi au fost promise majorari de 25% ale salariilor incepand cu 1 ianuarie 2018, aceste cresteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutarii contributiilor sociale in sarcina angajatilor. Remedierea acestor deficiente a impus adoptarea de catre Guvern a unor ordonante care au adus modificari Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 si OUG 91/2017. Prin exceptiile intervenite de la regulile aplicarii etapizate, in contradictie cu principiul sustenabilitatii enuntat de Legea 153, cadrul salarial actual se indeparteaza de exigentele remunerarii muncii prestate si ajunge sa valorifice mai degraba apartenenta personalului la o institutie sau alta”, se subliniaza in comunicat.

In acest sens, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca situatia salariala este in continua modificare, fiind departe de a satisface principiile si criteriile de stabilitate asumate initial, precum si promisiunile electorale ale coalitiei PSD-ALDE. Presedintele a evidentiat ca trebuie evitat acest carusel al modificarilor salariale si al impredictibilitatii, altfel Legea 153 va deveni curand o alta forma fara fond, data fiind amendarea continua a acesteia prin ordonante care nu doar ca nu rezolva, dar si creeaza noi probleme.

Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca nu se mai poate vorbi de predictibilitate in mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atat timp cat apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminari salariale si incurajeaza solicitari similare si din partea altor categorii de personal, cu pretul unor riscuri privind incadrarea in tintele bugetare asumate de catre Guvern.

In legatura cu cresterile mult asteptate ale salariilor medicilor, dar si ale personalului din educatie, masuri care rezolva doar partial problemele de fond din aceste domenii, Klaus Iohannis a mentionat ca asemenea cresteri salariale trebuie insotite de garantii pentru viitor, astfel incat aceste prioritati de politica salariala sa isi atinga obiectivele de performanta asumate.

De asemenea, seful statului a subliniat ca, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente si necorelate cu dinamica economica de ansamblu, exista riscul ca puterea de cumparare a romanilor sa scada in continuare. Transferul contributiilor sociale in sarcina fiscala a angajatului si reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, pana in prezent, la o crestere modica a salariilor nete, de aproximativ 5%, in medie, la nivelul sistemului bugetar. Insa si aceasta mica majorare a salariilor nete este anulata de intensificarea inflatiei, care a ajuns la 4,7% in februarie 2018.

In acest sens, presedintele Iohannis a solicitat Guvernului prudenta in abordarea politicilor economice, astfel incat sa fie asigurata sustenabilitatea nivelului de trai al cetatenilor.

Sursa: aktual24.ro