Olguta, sufera de mania ”promisiunilor”! Dupa ESECUL TOTAL al legii salarizarii, Olguta vine cu alte PROMISIUNI: vouchere de vacanta si norme de hrana pentru bugetari! De la anu’… si la multi ani!

435
De la începutul anului viitor se vor acorda în bani voucherele de vacanță și normele de hrană pentru persoanele care lucrează în sectorul bugetar, potrivit anunțului făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la finalul dezbaterii de marți seară a Comisiei de muncă a Camerei Deputaților pe legea salarizării, scrie evz.ro.
„Mai mulți bugetari iau tichete de masă anul acesta și, de asemenea, este o ordonanță de urgență, dată de Guvernul României, în care toți bugetarii iau un voucher de vacanță, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde și aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet”, a explicat Olguța Vasilescu, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că au fost făcute o serie de reglaje în ceea ce privește salarizarea primarilor, făcându-se o diferențiere între primarul de oraș și primarul de comună, care au același număr de locuitori.

„Nu a fost nicio majorare la primari. Sunt foarte mici reglaje. În general, înainte, în lege, se spunea localitate sub 20.000 de locuitori, de exemplu, dar nu se făcea distincția dacă e vorba de oraș sau de comună, pentru că sunt și comune foarte mari în România, până în 20.000 de locuitori. Practic, doar aceste reglaje au fost. Nu sunt creșteri pentru anumiți primari. S-a făcut o diferențiere între primar de oraș și primar de comună, care au același număr de locuitori. Și primarul general al Capitalei, atât a fost făcută”, a precizat ministrul Muncii, subliniind că inițial Comisia operase niște scăderi, dar că „astăzi le-a adus la loc în varianta Senatului”.

Lia Olguța Vasilescu a menționat că în Comisia de muncă s-a decis ca plafonul de 30 pentru sporuri să treacă în cazul Apărării și Ordinii Publice pe ordonatorul principal de credite și nu pe fiecare ordonator de credite cum s-a stabilit pentru ceilalți bugetari.

Decizia a fost luată după ce președintele Sindicatelor din Poliție, Dumitru Coarnă, a protestat în comisie, nemulțumit de prevederile articolului 25 privind sporurile. Acesta a afirmat că angajații din Ministerul de Interne sunt „mari consumatori de sporuri”, lucrează noaptea, sâmbătă, duminică, iar noua variantă a proiectului Legii salarizării pune plafon la sporuri, ceea ce va însemna că angajații din Ministerul de Interne „închid și pleacă acasă” sau vor protesta.

„Domnul Coarnă niciodată nu este mulțumit. Dacă o să îl întrebați, și acum o să vă spună că nu e mulțumit, pentru că de câte ori am negociat cu dumnealui și ne-am înțeles, a mai venit și a mai cerut 3 lucruri. Exact asta s-a întâmplat și astăzi. După ce a obținut și să treacă Apărarea și Ordinea publică pe ordonatorul principal de credite, gradația să se calculeze altfel decât până acum, a venit acum și cu fidelitatea. Deci, domnul Coarnă niciodată nu este mulțumit”, a spus Olguța Vasilescu.

Întrebată cum va explica românilor că de la 1 iulie salariile demnitarilor și cele ale aleșilor locali vor crește, iar toți ceilalți bugetari așteaptă până anul viitor, ministrul Muncii a răspuns că anul acesta acesta au fost majorări în aproape tot sectorul bugetar.

„Vreau să vă spun că până acum au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba de 15% pe care i-a obținut ca și majorare Educația, 15% Sănătatea, 20% Administrația locală. Luna trecută iarăși au fost 20% în agențiile de mediu, Delta Dunării, OPC-uri, IMM-uri, iar acum, de la 1 iulie, se intră pe o grilă de salarizare, care nu privește doar demnitari, privește și administrația publică locală și nu se putea trece administrația publică locală pe o grilă separată, pentru că sunt în aceeași anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari”, a precizat ministrul Muncii.

La întrebarea privind sursa de finanțare pentru suma suplimentară rezultată din amendamentele aprobate, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că aceasta va fi acoperită de la buget.

„Din ce știu eu de la Finanțe, anul acesta au fost majorări salariale de 6 miliarde, deci toate cele despre care v-am spus — Sănătate, Educație, Administrație, Cultură cu 50%, majorările care s-au făcut luna trecută, iar anul viitor va fi un impact de 10 miliarde în plus, ajungându-se la 75 de miliarde până la sfârșitul anului viitor, exact varianta de la Finanțe. (…) De la bugetul statului, e logic, nu? Bineînțeles că se acoperă.(…) Această Lege a salarizării unitare a fost discutată în coaliție, a fost lucrată de specialiști, așa cum v-am spus, iar toate aceste corelări s-au făcut”, a spus Olguța Vasilescu.

Deputații din Comisia pentru muncă au dat marți un raport favorabil cu amendamente la proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar. În favoarea raportului au votat 15 deputați, patru s-au abținut și doi au votat împotrivă. În plenul de miercuri deputații vor vota dezbate și vota proiectul de lege a salarizării.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos