Omu care dirijează modificarea legilor justiției din România s-a întors și astăzi la treabă! Ce schimbări vrea să impună Florin Iordache?

Comisia speciala care modifica cele trei legi ale justitiei, condusa de Florin Iordache, a reluat dezbaterile, marti dimineata. Luni, comisia a votat ca presedintele Romaniei sa fie exclus din procedura de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), astfel ca atributiile de revocare si numire a acesteia ii revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Comisia speciala pentru modificarea legilor Justitiei a votat luni ca presedintele Romaniei sa fie exclus din procedura de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), astfel ca atributiile de revocare si numire a acesteia ii revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca CSM primeste atributii de numire si revocare a conducerii ICCJ, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura si se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii ICCJ.

„Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) numesc si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, prevede articolul votat.

In forma initiala, articolul spunea: „Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) propun presedintelui Romaniei numirea in functie si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie; c) numesc si revoca presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Comisia speciala a adoptat si unele amendamente potrivit carora presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor stagiari, iar functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice functie publica sau privata, cu unele exceptii. De asemenea, s-a decis eliminarea comisiilor de control SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privind colaborarea cu serviciile de informatii.

De asemenea, comisia a dat luni, cu 12 voturi “pentru” si 6 „impotriva”, raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).

Comisia a decis reformularea articolului privind Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

„Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie incepe sa functioneze in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de Parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, de indata ce aceasta este operationala”, este noua forma a articolului.

Organizarea judiciara

De asemenea, comisia a votat ca articolul 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara sa revina la forma initiala.

„Justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti: a) Inalta Curte de Casatie si Justitie; b) curti de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instante militare; f) judecatorii”, se arata in textul adoptat.

Sursa: aktual24.ro

Omu care dirijează modificarea legilor justiției din România s-a întors și astăzi la treabă! Ce schimbări vrea să impună Florin Iordache? was last modified: martie 20th, 2018 by Roman Samuel
Sa raspandim circul prin sat...
Loading...
spre