Fostul europarlamentar PSD Adrian Severin, eliberat din inchisoare la inceputul acestui an, a criticat dur pe Facebook raportul preliminar al Comisiei de la Venetia, referitor la modificarea legilor justitiei din Romania.

Severin a sustinut ca serviciile secrete romane ”ar trebui sa stie cine, prin ce mijloace si pe ce cai a corupt si compromis Comisia de la Venetia”.

”Total de acord, numai ca atunci cand o institutie prestigioasa precum Comisia de la Venetia, intra in asemenea jocuri mizerabile, fie asta si prin reprezentati de mana a doua, ceva nu este in regula in relatiile internationale. In mod normal MAE ar trebui sa clarifice situatia la Strasbourg. Desigur, cu sprijinul serviciilor noastre secrete, care ar trebui sa stie cine, prin ce mijloace si pe ce cai a corupt si compromis Comisia de la Venetia.” – a scris Severin pe reteaua de socializare.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv de iCCJ in noiemnbrie 2016 la 4 ani de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, insa el a efectuat doar un sfert din pedeapsa, pentru ca are peste 60 de ani.

Severin a fost dat in vileag de jurnalisti britanici in timp ce accepta bani ca sa introduca amendamente in Parlamentul European. El si-a executat pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Mesajul sau de pe Facebook a fost un raspuns la o postare a fostului ministrul al Apararii Ioan Mircea Pascu. Acesta a sustinut ca opiniile exprimate in raportul preliminar al Comisiei de la Venetia nu sunt intotdeauna identice cu cele din raportul final.

”V-ati intrebat de ce recentul Raportul “critic” al Comisiei este unul special numit “preliminar/intermediar”?

Simplu, pentru ca autorul, recte Comisia de la Venetia, nu isi permite sa scrie asemenea lucruri in raportul oficial!

De ce? Pentru ca, in raportul oficial, autorii nu isi pot depasi atributiile, care exclud afirmatiile police, nesustinute juridic, dintr-un raport “preliminar/intermediar” …

Aceasta este o confirmare ca initiativa acestui raport “preliminar/intermediar” este politica, provine din tara si este destinata exclusiv consumului politic intern!

De aceea a si fost tratat, pe buna dreptate, ca atare de institutiile serioase din Romania. A fost o miscare la “iuteala de mana si nebagare de seama”, menita sa ofere munitie aparatorilor statului paralel, “paralelilor”, cum le putem spune pe scurt. Cu acelasi succes ca altele de acelasi gen …” – a afirmat Pascu.

Comisia de la Venetia a emis, recent, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor.

Expertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Sursa: Protv