Opoziția îl trezește din somn pe Avocatul Poporului: ”Are obligația să apere drepturile cetățenilor români!” PNL îi face plângere penală, dacă nu atacă la CCR măsurile fiscale adoptate de PSD-ALDE!

417

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat, vineri, ca dupa ce ordonanta care modifica Codul Fiscal va fi publicata in Monitorul Oficial, partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca OUG la CCR, adaugand ca, daca nu isi indeplineste atributiile legale, Victor Ciorbea s-ar putea alege cu plangere penala.

„Vad ca OUG nu era atat de urgenta. Pentru ca nici pana astazi nu este publicata in Monitorul Oficial, motiv pentru care nu putem sa facem primul pas pe care l-am anuntat, si anume sesizarea Avocatului Poporului pentru atacarea la CCR.

Asteptam publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, dupa care a doua zi vom ataca la Avocatul Poporului pentru a-i solicita sa sesizeze CCR. Sunt convins ca nu vom fi singurii care vom sesiza Avocatul Poporului, vor fi si sindicate si patronate”, a sustinut Orban.

Intrebat daca mai are incredere in Victor Ciorbea, Orban a raspuns ca acesta are obligatia de a apara drepturile cetatenilor romani.

„Victor Ciorbea a fost lider de confederatie sindicala. Deci poate isi aduce aminte ca a fost lider de sindicat si ca, in calitate de lider de sindicat, avea obligatiile sa apere drepturile angajatilor din sindicat. Astazi, are obligatia sa apere drepturile cetatenilor romani, pentru ca el este singura institutie din Romania care poate declansa controlul constitutional pe ordonante si pe ordonante de urgenta.

Daca nu isi va indeplini menirea si functia, in mod evident vom apela si la parghia pe care am anuntat-o, si anume utilizarea unei plangeri penale impotriva domnului Ciorbea„, a spus presedintele PNL.

In luna iunie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat o propunere legislativa initiata de Florin Iordache (PSD) si Marian Neacsu (PSD), conform careia Avocatul Poporului va avea rang si indemnizatie de ministru si pensie egala cu a judecatorilor de la Curtea Constitutionala (CCR).

Comisie pentru organizarea de proteste

Pe de alta parte, Ludovic Orban a anuntat ca partidul va pregati o comisie de organizare a protestelor la adresa ordonantei care modifica Codul Fiscal, adaugand ca e posibila o astfel de manifestare si in ziua motiunii de cenzura.

„Vom stabili o comisie de organizare a tuturor actiunilor de protest pe care le vom face impotriva acestei harababuri fiscale declansate”, a spus Orban.

Intrebat ce presupune calendarul, Orban a raspuns: „Mi-e greu sa va spun acum. Cu siguranta vom organiza marsuri, mitinguri, e posibil si in ziua motiunii, inca nu am hotarat unde. Asta este o dezbatere. Deja am si discutat, voi propune o comisie de organizare care sa fie responsabila de coordonarea tuturor acestor actiuni de protest, dar si cu alte actiuni de protest care vor fi organizate de societate prin grupuri organizate, indiferent daca sunt patronate, sindicate, sau alte asociatii profesionale sau alte organizatii ale societatii civile”.

Totodata, liderul liberal a sustinut ca PNL va organiza propriile manifestari, dar ca poate exista o coordonare cu sindicatele.

Intrebat daca s-a gandit la o prima data pentru un mars de protest, presedintele PNL a raspuns: „Va vom prezenta calendarul cand il vom adopta”.

Sursa: ziare.com