Orban: PSD distruge MOTOARELE de dezvoltare economica a Romaniei – ”Guvernul da dovada de AMATORISM si IMPROVIZATIE!”

274

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Brăila, că Guvernul PSD compromite şansele de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung prin faptul că dă dovadă de „amatorism şi improvizaţie”.

„Guvernul PSD compromite şansele de dezvoltare a României pe termen mediu şi lung. Atâta amatorism, atâta improvizaţie, chiar atâta rea-voinţă nu am văzut la alt guvern de după Revoluţie şi până astăzi. Aproape că nu există săptămână în care să nu vină cu diferite propuneri legislative pe diferite măsuri, care nu fac altceva decât să pună pe butuci economia românească. Dezvoltarea economică se bazează pe iniţiativă economică, pe investiţii, pe dinamica economică, pe circulaţia banilor. PSD distruge exact motoarele de dezvoltare economică a României”, a declarat Orban.

Liderul PNL a dat ca exemplu faptul că, după „aberaţiile” cu impozitul pe cifra de afaceri, cu taxa de solidaritate, naţionalizarea pilonului II de pensii, impozitul pe gospodării, Guvernul vrea să reintroducă acciza pe combustibil, să mai „cârpească” bugetul de stat.

„S-a renunţat la supraacciza pe combustibil, timp de şase luni nu a funcţionat, iată că Guvernul vrea să reintroducă această supraacciză, sub forma creşterii accizei. Această măsură va avea consecinţe extrem de serioase pentru România. În primul rând, va duce la o creştere a tarifelor tuturor produselor şi serviciilor din România, în raport cu costurile aferente cheltuielilor de transport. De asemenea, această măsură va duce la scăderea competitivităţii foarte multor produse care depind în mare măsură de aceste cheltuieli de transport. Creşterea accizei va genera, până la urmă, inflaţie şi va eroda puterea de cumpărare. Degeaba faci creşteri salariale în sectorul public, dacă dai drumul la inflaţie”, a spus Orban, potrivit Agerpres.

O altă măsură menită să „compromită şansele de dezvoltare a României” este, în opinia lui Orban, crearea acelui cont special pentru plata TVA, care generează o „îngrijorare extrem de mare în întreg mediul de afaceri”.

„Orice om de afaceri ştie că introducerea unei astfel de măsuri va avea consecinţe extrem de nefavorabile asupra funcţionării companiilor. Practic, statul care îşi recunoaşte incapacitatea de a-şi îndeplini misiunea fiscală, şi anume aceea de a colecta TVA-ul, transferă efortul şi costurile aferente colectării TVA-ului către firmele private. Efectul negativ este acela că aceşti bani intrau până acum în conturile firmelor şi erau folosiţi ca şi capital de lucru, iar firmele vor fi lipsite acum de acest capital de lucru. Toţi aceşti bani vor fi imobilizaţi şi vor fi la dispoziţia statului. Este chiar o formă de afectare a dreptului de proprietate asupra acestor resurse financiare, care nu sunt ale statului, până când firma nu are obligaţia de a plăti TVA-ul”, a mai explicat Orban.