Ordin de ministru extrem. Dupa sacrificarea porcilor, fermierii sunt obligati sa arda culturile din zonele cu focare de pesta porcina africana!

297

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a emis un ordin de ministru pentru arderea culturilor agricole care in care exista riscul sa fi ajuns virusul Pestei Porcine Africane. Direct vizate sunt suprafetele cu porumb unde mistretii ar fi putut intra sa contamineze cultura. Masura a fost luata la nivel de Guvern si semnata/validata de Ministrul Agriculturii Petre Daea inca de vineri, dar abia luni, 6 august, ea a fost comunicata oficial prin Directiile Agricole de la nivelul judetelor.

Proprietarii si utilizatorii terenurilor agricole din zonele afectate de pesta porcina africana sunt obligati sa isi arda recoltele cu risc de contaminare. Potrivit Directiei Agricole Bihor, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a emis, vineri – 3 august, Ordinul nr. 1.295/2018, privind masuri de actiune pentru combaterea pestei porcine africane, actul normativ instituind noi obligatii si restrictii, nu doar pentru proprietarii din sectorul zootehnic, ci si pentru proprietarii si utilizatorii de terenuri agricole.

In baza aceluiasi Ordin al ministrului Agriculturii, „toate suprafetele agricole din zonele cu pesta porcina africana, in focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti, vor fi verificate inainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreti vor fi izolate prin benzi arate si se va realiza neutralizarea plantelor, la fata locului, de catre proprietarul / utilizatorul terenului agricol”.

Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, in focarele declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreti”, in aceste zone proprietarii si utilizatorii de teren agricol având obligatia de a „izola plantele” si de a le distruge, dupa care zona trebuie si dezinfectata.

Toti proprietarii / utilizatorii de teren agricol sunt obligati, totodata, sa „aiba in dotare dispozitive pentru imprastierea substantelor dezinfectante, in toate zonele afectate de virus”, precum si sa dezinfecteze „masinile agricole, combinele, tractoarele si echipamentele, la iesirile din suprafetele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat”, deplasarea utilajelor fiind permisa doar dupa dezinfectarea lor de catre proprietarul / utilizatorul de teren agricol, se arata in actul normativ.

„Nerespectarea prevederilor Ordinului de catre proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage raspunderea acestora si se sanctioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare”, mai scrie in Ordinul emis de Petre Daea.

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat in cel mai recent comunicat privind bilantul epidemiei de pesta porcina africana, ca exista 547 de focare in 98 de localitati din tara. Judetele unde a fost confirmata PPA sunt Tulcea, Constanta, Braila, Galati, Ialomita, Bihor, Salaj si Satu Mare.

Sursa: Agrointel

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos