Oreste Teodorescu, previziuni dupa motiunea de cenzura: Cred ca se va forma un guvern in jurul PNL! Romania are sansa sa inceapa procesul de modernizare!

761

Jurnalistul Oreste Teodorescu a comentat pentru PSNews.ro rezultatul motiunii de cenzura ce a debarcat PSD de la guvernare. „In sfarsit, Romania are sansa, irosita pana acum 30 de ani, sa inceapa practic procesul de modernizare, de reconstructie si dezvoltare. Singurul lucru necesar este ca cei care vor prelua acum puterea sa puna interesele natiunii in fata celor personale sau de grup!”, a spus Oreste Teodorescu.

Intrebat daca se asteapta la alegeri anticipate sau la formarea unui nou guvern, jurnalistul a precizat ca, in viziunea sa, noul guvern se va forma in jurul PNL, care va propune mai multe masuri importante.

„Nu cred ca se va ajunge la alegeri anticipate. Personal, cred ca se va forma un guvern in jurul PNL. Din punctul meu de vedere, va fi un cabinet suplu care va propune rapid o serie de masuri precum eliminarea penalilor din functii publice, revenirea la alegeri in doua tururi de scrutin in cazul primarilor si, foarte important, desecretizarea operatiunilor Ministerului Afacerilor Interne din 10 August 2018”, a precizat pentru PSNews.ro jurnalistul.

Guvernul Dancila a picat dupa ce motiunea de cenzura depusa de Opozitie a fost votata joi in Parlament. S-au inregistrat 238 de voturi pentru, 4 impotriva si 0 abtineri. Pentru ca motiunea sa treaca era nevoie de 233 de voturi pentru.

Dupa ce presedintele anunta propunerea de premier decisa pe baza consultarilor, noul sef al Guvernului are la dispozitie 10 zile pentru a veni in fata Parlamentului ca sa ceara votul pentru Cabinetul pe care il va propune. Ca urmare, noul premier are nevoie de majoritate parlamentara.

Daca Parlamentul nu acorda votul de incredere noului Guvern in termen de 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu si in momentul de fata, deoarece ne aflam in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui. Presedintele poate insa dizolva Parlamentul dupa alegerile prezidentiale, care vor avea loc inaintea termenului de 60 de zile.

Totusi, pana la formarea noului Guvern, fostul executiv, in acest caz cel condus de Viorica Dancila, ramane in functie, dar, conform Constitutiei, ”indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos