OUG13 devine motiv de DISPUTA intre Tudorel Toader si Dragnea! Ministrul Justitiei a rescris ordonanta, insa fara modificari suplimentare care sa fie in interesul penalului Dragnea!

472

Ordonanța de urgență 13 ar putea să revină în actualitate. Doar că de această dată sub forma unui proiect de modificare a Codului Penal ce va fi adoptat de Parlament. 

Acest proiect provoacă un scandal la vârful coaliției guvernamentale. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a trimis proiectul de modificare fără niciun prag pentru infracțiune de abuz în serviciu, dar Liviu Dragnea, judecat chiar pentru această abatere, dorește să introducă un prag, conform Adevărul.

Tudorel Toader a preluat practic proiectul ordonanței de urgență 13 de modificare a Codurilor Penale, numai că spre deosebire de precedentul său Florin Iordache, Toader a rescris Codul Penal exact în litera deciziiilor Curții Constituționale și fără alte modificări suplimentare care să fie în interesul infractorilor, scrie b1.ro.

Numai că nu aceasta va fi și forma finală a proiectului când va ajunge să devină lege doarece parlamentarii pot adopta amendamente care să schimbe conținut proiectului. Iar acest lucru este foarte posibil deoarece deşi Tudorel Toader n-a făcut altceva decât să îndrepte greşelile din Codul Penal pe baza deciziilor CCR, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat proiectul, pe motiv că Ministerul Justiţiei nu a stabilit prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

„Nu vreau să mă antepronunţ, dar vă spun în seara asta că nu se poate să nu existe un prag, poate să fie un leu, poate să fie 100 lei, poate să fie 1.000 lei. Comisia de la Veneţia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clară. Va ajunge proiectul de lege în Parlament şi acolo vom dezbate pe larg”, a afirmat Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională nu a cerut niciun prag pe infracțiunea de abuz în serviciu, ci doar a statuat că că o persoană poate fi condamnată penal pentru abuz în serviciu numai dacă a generat un prejudiciu încălcând o lege, o ordonanţă de Guvern sau o ordonanţă de urgenţă, adică cel mai înalt palier de legiferare.

De altfel această critică nu este prima pe care o primește ministrul Justiției. Tudorel Toader a intrat în dizgrația a numeroase personaje importante din PSD după ce a decis că nu se impune revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi și a procurorului general Augustin Lazăr.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos