Panou cu "Terra Siculorum" (Pământ Secuiesc), amplasat de UDMR în faţa Prefecturii Covasna

274


de Pacala Dana, Kiss Edit
Publicat la: 05.11.2012 16:34
Ultima actualizare: 05.11.2012 16:35

La iniţiativa UDMR Covasna, luni dimineaţă a fost amplasat, în faţa sediului Prefecturii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, un panou de 12 metri pătraţi cu inscripţia „SIC – Terra Siculorum”, la eveniment participând preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, şi cel al organizaţiei Sfântu Gheorghe, primarul Antal Arpad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Panoul va rămâne acolo până la Crăciun, UDMR Covasna având aprobare în acest sens de la Primăria Sfântu Gheorghe.

Tamas Sandor, care este şi şeful Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că această acţiune este îndreptată în primul rând împotriva deciziilor şi comportamentului prefectului de Covasna, Codrin Munteanu.

„Domnul prefect până acum nu a adus în judeţ nici măcar o pioneză sau fonduri pentru administraţiile publice locale din judeţ, în schimb există un şir lung de decizii şi atacuri din partea domniei sale la adresa simbolurilor şi sentimentele secuilor din judeţ”, a afirmat preşedintele UDMR Covasna.

El a exemplicat cu acţiunea prefectului de a ataca deciziile privind denumirea mai multor instituţii de cultură, steagurile oraşelor Sfântu Gheorghe şi Covasna, al judeţului, inscripţiile de la intrarea localităţilor cu mesajul „Isten hozta” („Dumnezeu v-a adus”).

„Se vede că aceste acţiuni ale dânsului sunt bine gândite de dinainte, nu sunt aleatorii, ci sunt un şir de atacuri împotriva însemnelor, simbolurilor şi sentimentele noastre. Iată că, dacă dânsul aşa vede, avem şi noi un răspuns”, a subliniat liderul UDMR Covasna.

Tamas a susţinut că există o practică constantă a Guvernului României de a utiliza în hotărârile de guvern expresii care în mod generic amintesc de regiuni, precum Ţara Haţegului, Ţara Bârsei sau Ţara Silvaniei.

„În opinia noastră, folosirea expresiei Ţinutul Secuiesc are acelaşi rol ca şi folosirea expresiei Ţara Haţegului, Ţara Silvaniei. Suntem convinşi că nu există nicio problemă de legalitate, numai că după cuvântul «ţinut» urmează cuvântul «secuiesc»”, a spus el.

Ulterior, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată în faţa sediului Prefecturii, că prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, nu face altceva decât să provoace comunitatea maghiară.

„Există o expresie – «Cel care seamănă vânt culege furtună» – şi cred că prin acţiunile pe care le-a avut domnul prefect, după instalare, dânsul nu a făcut altceva decât să provoace comunitatea maghiară. Noi am avut discuţii cu dânsul, chiar când a mai fost prefect, în 2009, şi l-am rugat atunci să nu jignească comunitatea maghiară permanent, pentru că şi noi vom reacţiona, nu putem tolera, spre exemplu, ca steagul oraşului să fie atacat”, a spus Antal.

El a menţionat că, spre exemplu, pe Tâmpa există un steag al oraşului Braşov şi nu deranjează pe nimeni.

„Este normal să fie aşa, pentru că fiecare cetăţean doreşte să aibă simbolurile, identităţile lui, indiferent că vorbim despre naţiune sau despre o localitate sau judeţ. Însă, domnul prefect nu a putut sta cuminte, cum se spune, şi ne-a tot provocat, iar ultima picătură în paharul oricum umplut a fost acea acţiune prin care a spus că steagul secuiesc poate fi la fel ca un steag al unui club de fotbal sau al unei mărci de automobile”, a susţinut Antal.

El a adăugat că prefectul Munteanu poate ataca anumite decizii ale autorităţilor locale, dar nu şi deciziile cetăţenilor care vor arbora steagul secuiesc la casele lor.

„(…) Nu cred că face cinste Guvernului să aibă un asemenea reprezentant în teritoriu, care nu face altceva decât să jignească o comunitate care, vrem, nu vrem, trăim în această ţară, este pământul nostru natal, nu vrem să plecăm de aici şi spun acest lucru celor care o să ne trimită în Ungaria sau în Asia. Noi nu vrem să plecăm de aici, este pământul nostru natal şi dorim să fim respectaţi în această ţară pentru că ne plătim impozitele, cel puţin în aceeaşi măsură cum o fac cei care locuiesc în alte judeţe”, a conchis liderul UDMR Sfântu Gheorghe.

În replică, reprezentanţii Cancelariei prefectului au trimis un comunicat de presă în care subliniază că principala prerogativă a prefectului este aceea de a asigura respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, iar acţiunile autorităţilor locale ar fi „presiuni şi intimidări” legate de dorinţa Prefecturii de a clarifica aspecte privind cheltuirea banilor publici.

În acest sens, în 23 octombrie, Prefectura a solicitat CJ şi Primăriei Sfântu Gheorghe lista agenţilor economici, a contractelor şi a valorii contractelor încheiate în cadrul Programului Operaţional Regional, contracte care în judeţ cumulează peste 170 de milioane de lei. Conform sursei citate, autorităţile locale au refuzat să comunice informaţii complete, astfel că vineri li s-a solicitat să comunice integral lista societăţilor comerciale care au semnat contracte de servicii şi/sau lucrări în legătură cu aceste proiecte.

„În acest context, având în vedere reacţia imediată de nemulţumire exprimată de unii aleşi locali faţă de acest demers, apreciem că întreaga conferinţă de presă de astăzi (luni – n.r.) este consecinţa acţiunii noastre de transparentizare a cheltuirii banilor publici. În fapt, ne aflăm în faţa unei forme de presiune şi intimidare care să determine abdicarea Instituţiei Prefectului de la exercitarea atribuţiilor de asigurare a respectării legii şi renunţarea la clarificările legate de cheltuirea banului public, prin specularea unor teme etnice, prezentate trunchiat, menite să manipuleze emoţional populaţia”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Potrivit sursei citate, se va cere transparentizarea sumelor de bani cheltuite în cadrul programului „Drumul Apelor Minerale”, construcţiile realizate şi inaugurate cu mai bine de un an în urmă, precum şi „utilitatea obiectivă a acestor edificii care stau «sub lacăt» de o bună perioadă de timp. Totodată, vom sesiza ANI pentru a clarifica dacă contractele încheiate cu firmele socrilor reprezintă sau nu conflict de interese”.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos