Parlamentarii le fac viata mai usoara detinutilor: pedepse reduse contra cost sau in caz de detentie in ”conditii inumane”!

428

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in calitate de for decizional, Legea privind executarea pedepselor, care prevede o reducere de pedeapsa de 6 zile la 30 de zile de detentie in conditii inumane, dar si ca detinutii pot „cumpara” zile libere contra remuneratiei.

Actul normativ a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor cu 175 de voturi „pentru”, 85 de voturi „impotriva” si 20 de abtineri, scrie aktual24.ro.

Cea mai importanta prevedere a actului normativ se refera la reducerea de pedeapsa de 6 zile pentru 30 de zile de detentie in conditii inumane, legea definind totodata si „conditiile inumane”.

Astfel, legea prevede: „La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, sase zile din pedeapsa aplicata”.

Potrivit proiectului de lege, se considera conditii necorespunzatoare conditiile sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor; lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

De asemenea, Legea privind executarea pedepselor prevede ca detinutii pot „cumpara” zile libere daca renunta la remuneratie, in cazul in care acestia au desfasurat o munca remunerata. Astfel, actul normativ stipuleaza ca, daca persoana condamnata renunta la 40% in favoarea penitenciarului, munca se considera a fi neremunerata si zilele executate pentru pentru zilele de munca prestate se calculeaza potrivit art. 96 alin. 1 lit. b), care stipuleaza ca in cazul in care se pesteaza o munca neremunerata, se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca (fata de 4 la 3, cat se prevede acum), ceea ce echivaleaza cu un plus de 5 zile pe luna.

Un alt articol prevede ca in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca (fata de 5 la 4, cat se prevede acum), si care echivaleaza cu un plus de 2,5 zile pe luna.

O alta prevedere stipuleaza ca in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 2 zile executate pentru o noapte de munca (fata de 3 la 2 cat se prevede acum), si care echivaleaza cu un plus de 15 zile pe luna.

Legea privind executarea pedepselor mai prevede ca detinutii sa efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate in penitenciare fara a mai fi supravegheati vizual, ca pana acum.

In textul actual al legii, art. 65 privind Dreptul la convorbiri telefonice are urmatorul continut: „Persoanele condamnate au dreptul sa efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate in penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidential si se efectueaza sub supraveghere vizuala”. Actul normativ nu mai contine sintagma „sub supraveghere vizuala”.

Legea nu se aplica, insa, in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.

Totodata, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care executa o pedeapsa privativa de libertate, din conditii corespunzatoare in conditii necorespunzatoare de detentie, in scopul de a beneficia de masura compensatorie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos