Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis miercuri sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile, potrivit mediafax.ro.
Comisia a fost constituita, marti, prin votul plenului reunit, iar din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD si de la minoritati. Democrat-liberalii au refuzat sa-si desemneze membri in comisie.
Prima reuniune a membrilor comisiei va avea loc miercuri, la ora 13.30.
Una din primele decizii ale comisiei ar putea viza chiar vizita la Rosia Montana promisa de catre premierul Victor Ponta duminica seara.
Presedintele comisiei este senatorul PSD Darius Valcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Darzu, Florin Iordache, Viorel Stefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Grebla (PSD), Andrei Gerea, Gigel-Sorinel Stirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochițoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minoritati nationale), Ioan Moldovan (PC).
REACTIA DEPUTATILOR
PSD
– Iordache: E necesar sa mergem la Rosia Montana, trebuie sa vedem ce implica proiectul
„Este necesar sa mergem pentru a vedea ce implica acest contract”, a spus Iordache.
El a aratat ca o decizie in acest sens va fi luata la nivelul comisiei in momentul in care aceasta se va reuni.
„Acest lucru se va stabili in comisie, in momentul in care se va constitui comisia si se va stabili un program. Probabil ca se va decide in acest sens. Dar eu personal consider ca trebuie mers acolo”, a mai spus Florin Iordache.
– Grebla: Deplasarea la Rosia Montana e obligatorie,ca si ascultarea celor din Piata Universitatii
„Deplasarea la Rosia Montana este obligatorie, asa cum este obligatorie si ascultarea protestatarilor din Piata Universitatii. Vom hotari in comisie, azi vom stabili”, a spus Grebla, membri in comisia speciala.
El a precizat ca eventuala deplasare a membrilor Comisiei parlamentare speciale la Rosia Montana se va axa pe adresarea de intrebari si ascultarea de explicatii.
„Nu vor fi audieri in sensul propriu al termenului, dar vom asculta explicatii, vom pune intrebari, vom vedea”, a spus Grebla.
– Chelaru: Nu e niciun fel de problema ca o subcomisie sa se deplaseze la Rosia Montana
„In opinia mea, eu nefiind un specialist pe probleme de minerit, pe probleme de chimie, pe probleme de cianuri, in opinia mea, daca comisia pe care am constituit-o va aprecia ca e necesara deplasarea, va constitui la randul ei o subcomisie formata din specialisti care stiu – daca se deplaseaza acolo – stiu ce vad, stiu sa aprecieze, stiu sa faca comparatii. Concluziile acestei subcomisii le vom discuta in comisie, evident”, a spus Chelaru.
„Daca se va impune, parerea mea este ca nu e niciun fel de problema ca o subcomisie constiuita in cadrul Comisiei noastre sa se deplseze acolo”, a adaugat senatorul PSD.
PNL
– Gerea: Sunt pentru o deplasare la Rosia Montana; ne intereseaza garantiile de mediu
„Eu sunt pentru o deplasare, sa discutam, sa vedem care e stadiul. Pana la urma, inteleg din imaginile pe care le-am vazut, ca este o problema ecologica in vigoare, lucru de care nu prea se vorbeste (…) Inainte sa inceapa tot taraboiul acesta am solicitat la comisia economica, unde am depus o hartie oficiala din partea grupului PNL, in care am solicitat inclusiv o deplasare”, a precizat Gerea.
Liderul deputatilor PNL a precizat ca principala problema a proiectului de lege este legata de regimul exproprierilor si cel al garantiilor oferite statului.
„Singura problema pe care o avem noi este cu rostul legii in Parlament, dar in ceea ce priveste proiectul in sine ne intereseaza sa vedem in primul rand garantiile de mediu – concrete, nu vorbe – situatia exproprierilor sau calitatea de expropriator pe care ar avea-o Gabriel Resources, lucru cu care noi nu suntem de acord. Nu suntem de acord ca o firma privata sa exproprieze, numai statul roman poate sa faca acest lucru (…) Ramane discutia legata de redevente, de ce castiga statul roman, de garantii, pentru ca un 25% participare poate sa insemne aproape zero, in conditiile in care nu stiu ce contracte de management se fac, si banii se duc frumos in alta parte si ne trezim ca nu avem profit pe masura”, a mai spus Gerea.
– Ehergartner: Nu vad a fi determinanta o deplasare a comisiei la Rosia Montana
„Eu am fost personal acolo (la Rosia Montana – n.r.), am fost saptamana trecuta, pentru documentare. Avand in vedere ca am nimerit chiar in miezul… mi-am propus cu ceva timp in urma, inainte de a sti ca voi face parte din aceasta comisie, s-a suprapus cu evenimentele care au fost acolo. Am constatat mai multe aspecte din punct de vedere revendicativ si social”, a precizat Ehegartner, membru in Comisia parlamentara speciala privind Rosia Montana.
Senatorul PNL a mentionat ca membrii comisiei pot constata la fata locului ceea ce pot vedea si in fotografiile realizate acolo.
„La fata locului putem vedea ceea ce putem vedea si pe foarte multele imagini care s-au luat, si ceea ce vezi sigur ca trebuie sustinut si din perspectiva proiectelor de acolo. (…) Nu vad inutila, dar nu va fi determinanta o deplasare din asta, cred ca lucrurile trebuie privite mai obiectiv”, a mentionat Ehegartner.
PPDD
– Ciuhodaru: Azi propun constituirea unei subcomisii de experti care sa mearga la Rosia Montana
„Azi voi propune constituirea unei subcomisii formata din experti. E necesara o expertiza. Daca nu, avem iar o armata de politicieni parerologi care vor face tot in functie de indicatiile partidului. Eu mi-am propus sa fiu obiectiv in aceasta comisie si sa ascult parerile expertilor in acest domeniu”, a spus Ciuhodaru.
El a spus ca va propune ca din subcomisie sa faca parte experti din toate sferele de expertiza si care pot sa aiba un cuvant de spus, chair daca pro sau contra.
„Asa mi se are corect, iar decizia trebuie sa fie in functie de ce spun acesti experti. Daca acest lucru nu se va realiza, ma gandesc serios sa vad daca raman sau nu intr-o astfel de comisie, care e facuta pe algortim politic si decizia este foarte probabil sa tina de sfera politicului”, a spus Ciuhodaru.
UDMR
– Korodi: O vizita la Rosia Montana nu este relevanta pentru comisia speciala
„Pentru ca vorbim numai de analiza unui proiect de lege, care are cateva elemente care sunt mai degraba administrative, juridice, din punctul meu de vedere – pentru ca nu s-a infiintat o comisie speciala pe cazul Rosia Montana, ci pentru a da un raport pe acest proiect de lege – nu este obligatorie prezenta acolo. Dar daca majoritatea va dori, din membrii comisiei, putem sa mergem. Dar relevanta a scazut foarte mult, pentru ca aceasta comisie speciala pana la urma nu s-a intrunit pentru ceea ce s-a crezut, s-a intrunit numai si numai pentru acest proiect de lege”, a spus Korodi.
El a fost intrebat ce ar putea sa constate la fata locului membrii comisiei speciale.
„Oameni, zona, cariera lasata neutilizata, probabil mineri costumati in costume neprafuite, pentru ca ei nu fac minerit, probabil oameni din localitatea Rosia Montana care cer sau oameni care nu o sa ceara aceasta investitie. Deci, o sa vada o imagine locala cu foarte multe relevante, dar locale. Problema aceasta nu este o problema locala, ci este una generala”, a sustinut deputatul UDMR, care a precizat ca zona este afectata de saracie din cauza declararii drept zona monoindustriala.
Korodi a mai mentionat ca, din punctul sau de vedere, discutia pe proiectul de lege nu va pemite intocmirea unui raport pana in data de 20 octombrie care sa aiba o „imagine globala” si sa existe decizii pe punctele de vedere tehnice ale acestui caz.
Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Minerii de la Rosia Montana, care s-au blocat in subteran de cinci, respectiv trei zile, au iesit din mina, duminica seara, dupa aproape o ora de la momentul in care premierul Victor Ponta a coborat la ei, primul-ministru spunandu-le acestora ca le va aduce Comisia parlamentara.
„Le-am promis ca se face comisie si aducem aici comisia, sa se decida aici”, a afirmat premierul Victor Ponta, la iesirea din galerie.
Totodata, primul-ministru a declarat ca nimeni nu se poate antepronunta in privinta situatiei minerilor de la Rosia Montana, pentru ca „nu stiu ce viata au oamenii acestia”.
Unul dintre mineri, intrebat daca are incredere in promisiunea premierului, a raspuns afirmativ, dar a spus ca in cazul in care se va insela totusi, minerii vor trece la masuri extreme.