Parlamentarii si-au votat privilegiile! Statutul deputatilor si senatorilor a fost ADOPTAT!

623

parlamentariiParlamentarii si-au votat privilegiile cu 360 de voturi „pentru” si 38 „impotriva”, Statutul deputatilor si senatorilor, in forma stabilita de Comisiile juridice si de Statut.

Comisiile juridice si pentru Statut au aprobat, marti modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curtii Constitutionale si au introdus, in plus, o prevedere potrivit careia orice dispozitie contrara acestei legi se abroga, prevedere criticata de reprezentantii PDL.

Membrii comisiilor au decis sa modifice termenul in care parlamentarii, gasiti incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O alta modificare adusa in comisii se refera la perioada de 6 luni in care se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte, aceasta perioada fiind stabilita la 30 de zile.

Comisiile au stabilit si inlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea in Statut a unui amendament potrivit caruia „la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitie contrara se abroga”.

Aceasta prevedere i-a nemultumit pe reprezentantii PDL, care au votat impotriva, marti, la dezbaterile din comisii.

Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, dupa sedinta, ca ar fi trebuit luate in discutie doar acele articole pe care Curtea Constitutionala le-a considerat neconstitutionale, iar „amendamentul excede deciziei Curtii si este o incalcare a procedurilor parlamentare”.

Andronache a explicat ca acest amendament inseamna ca prevederile din toate celelalte legi care sunt in contradictie cu Statutul parlamentarilor se abroga.

„Presedintele Romaniei a sustinut mentionarea in concret a normelor care trebuie abrogate si la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astazi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicarii clare a legii”, a adaugat Andronache.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit miercuri, in sedinta comuna, pentru a decide in legatura cu modificarile decise de Curtea Constitutionala la Statutul deputatilor si senatorilor.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis pe 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos