Parlamentul se va dizolva daca demiterea presedintelui este respinsa de majoritatea prezenta la urne!

846

1Parlamentul-RomanieiComisia de revizuire a Constitutiei a introdus o noua situatie in care Parlamentul ar putea fi dizolvat, daca demiterea presedintelui formulata de parlamentari este respinsa de majoritatea celor prezenti la urne.

Amendamentul a fost formulat de PNL si de Forumul constitutional, fiind adoptat cu 17 voturi „pentru”, 4 „impotriva” si 2 abtineri. Intre cei care nu au fost de acord cu acest amendament s-au numarat parlamentarii PDL si PPDD.

Astfel, este introdus un nou alineat la articolul din Legea fundamentala care priveste mecanismul de demitere a presedintelui prin referendum.

Parlamentarii au discutat in prima instanta un amendament pe aceasta tema formulat de Forumul constitutional:

„Daca propunerea de demitere din functie a fost invalidata prin referendum, Parlamentul va fi dizolvat, urmand ca in termen de 30 de zile calendaristice sa se organizeze alegeri parlamentare, perioada in care Guvernul nu va avea dreptul sa initieze nicio masura legislativa, respectiv ordonante de urgenta, cu exceptia cazurilor de forta majora”.

In urma dezbaterilor, presedintele comisiei de revizuire, Crin Antonescu, a supus votului amendamentul, care a fost si adoptat, insa intr-o forma modificata:

„Cu conditia validitatii referendumului si daca jumatate plus unul din voturile valabil exprimate, in conditiile referendumului valabil, resping propunerea de demitere, atunci se dizolva Parlamentul”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos