Parlamentul A RESPINS referendumul initiat de Traian Basescu!

660

1parlamentParlamentul a respins cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „impotriva” si 69 de abtineri, hotararea care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de alesi.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca solicitarea presedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul si a cerut un vot uninominal.

La randul sau, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat ca prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea presedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a raspuns solicitarii sefului statului.

„Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun raspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean.

In timpul dezbaterilor, reprezentantii puterii au criticat aceasta solicitare a presedintelui Traian Basescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, in timp ce parlamentarii PDL au sustinut-o.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, de la tribuna, ca demersul presedintelui este „unul pur de castig de capital politic” si a spus ca ar trebui respins.

„Noi, liberalii, cred ca ar trebui sa avem curajul sa spunem: «Nu, domnule Basescu, Parlamentul trebuie sa fie dimensionat ca in orice tara civilizata europeana de dimensiune medie in raport cu populatia, nu cat vreti dumneavoastra in mod artificial – 300»”, a spus Tariceanu.

El a aratat ca „Parlamentul nu se numara cu suta”.

„De ce 300 si nu 200, de ce 200 si nu o suta, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri intre majoritate si minoritate. (…) Avem o problema serioasa de intelegere a democratiei cu actualul presedinte”, a spus Calin Popescu Tariceanu.

„Daca punem problema banilor, care mi se pare jenanta, penibila, nu avem de-a face aici decat cu un demers demagogic si populist”, a mai spus Tariceanu care a aratat ca este o dovada de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o saptamana inaintea referendumului de revizuire a Constitutiei.

Proiectul de hotarare propus plenului reunit prevedea ca Parlamentul Romaniei avizeaza favorabil initierea de catre presdintele Romaniei a unui referendum national privind trecerea la Parlamentul unicameral si 300 de parlamentari.

Comisiile juridice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au avizat favorabil, luni, initierea referendumului anuntat de catre presedintele Traian Basescu.

Avizul Parlamentului este consultativ.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos