Penalii PSD-ALDE, la un pas să pună lacăt pe ușa DNA-ului! Dacă amendamentele la Codul Penal intră în vigoară, infracțiunile de corupție nu vor mai putea fi investigate de procurori!

189

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avertizat, joi, intr-o interventie la Digi24, ca adoptarea amendamentelor propuse de PSD-ALDE la Codul Penal va determina anihilarea DNA.

Daca intra in vigoare noile modificari propuse la codul de procedura penala, DNA se inchide, a declarat joi, intr-o interventie telefonica la Digi24, procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi. „Aceste modificari nu ne mai lasa practic sa investigam infractiuni de coruptie”, a acuzat Kovesi.

Daca la DNA se va primi o sesizare ca un primar sau un director de institutie urmeaza sa primeasca o mita, el trebuie anuntat ca va fi cercetat pentru acest lucru, a explicat sefa DNA. „Imaginati-va ca suni o persoana care a cerut mita (…) Ce sa mai investighezi?”, a acuzat ea.

Kovesi a arata ca o modificare grava este si imposibilitatea de a folosi in alt dosar rezultatele perchezitiilor informatice.

„Daca ridicam un calculator si, pe langa documentele pe care le cautam si mailuri pe care ne intereseaza gasim fisiere video cu o crima sau cu pornografie infantila, nu putem face nimic cu acele fisiere, ci, dimpotriva, trebuie distruse”, a aratat sefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, amendamentele aduse in comisia Iordache vor afecta activitatea tuturor procurorilor: „Nu se vor mai putea investiga si dovedi fapte care afecteaza societatea, cetatenii”.

Procurorul-sef al DNA a dat si exemplul amendamentului privind accesul organelor de ancheta la baze de date, aratand ca, daca un om este omorat cu o masina, politistii si procurorii nu vor putea verifica cine este proprietarul masinii.

Astfel, „investigatorii vor fi privati de instrumente eficiente si simple atunci cand vorbim de infractiuni grave”.

Directia Nationala Anticoruptie a avertizat, joi, ca modificarile pe care majoritatea PSD-ALDE-UDMR intentioneaza sa le aduca Codului penal si Codului de procedura penala „vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimina instrumentele legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiunile”.

„Directiva este folosita doar ca un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmarire penala de a descoperi si de a dovedi infractiuni, iar scopul acestor modificari nu are nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie”, a aratat DNA intr-un comunicat de presa.

Sursa: aktual24.ro