Penalul Severin, postare deliranta despre conflictul din Golful Persic: „Ii avertizasem pe americani, dar era prea tarziu”

618

Fostul ministru PSD de Externe Adrian Severin, politician condamnat la inchisoare dupa ce s-a aratat dispus sa faca trafic de influenta in Parlamentul European, considera ca liderii americani se gasesc intr-o situatie delicata in relatiile cu Iranul pentru ca nu i-au ascultat sfatul si avertismentele date in aceasta privinta.

„Dupa interventia militara conceputa de tripleta George Bush Jr, Dick Cheney, Donald Rumsfeld, in Irak, si inlaturarea regimului lui Saadam Hussein, chipurile de dragul securitatii, dar si al petrolului, insa, in orice caz, nu de dragul democratiei si libertatii, i-am avertizat pe partenerii nostri strategici (intr-o discutie cu secretarul adjunct al apararii, dl Wolfowitz, si nu numai) asupra faptului ca daca nu ii vor recupera pe sunnitii irakieni, tocmai invinsi, si nu ii vor face din inamici aliati in administrarea puterii locale / nationale, vor compromite echilibrul de putere la Golful Persic in favoarea Iranului si vor face partie siitilor pana la Marea Mediterana. Am avut impresia ca i-am convins, chiar daca si surprins. Se pare insa ca era deja prea tarziu. Tarziu mai ales pentru unii care, avand psihologie americana de mare putere, nu pot intelege de fel psihologia orientala”, a scris Adrian Severin, intr-o postare pe Facebook.

Anterior, fostul europarlamentar PSD comentase pe pagina sa de socializare, intr-o nota vadit ironica:

„Prima razbunare a Iranului: Parlamentul irakian cere retragerea trupelor americane din Irak. Urmarea: refuzul plecarii le transforma din ‘eliberatori’ in trupe de ocupatie. […] Sa vii salutat ca eliberator si sa pleci ca ocupant gonit de cei ‘eliberati’, lasand teren liber inamicilor si pe parteneri in deruta. Asta da politica vizionara!”

Totodata, fostul sef al diplomatiei romane nu rateaza ocazia de a-l acuza subtil pe presedintele Trump de decizie electorala in cazul „escaladarii razboinice a conflictului cu Iranul”.

„Cineva cu inima rece a avut acum interesul sa incalzeasca mintile. si vreau sa cred ca nu Presedintele Trump a fost acela. Mi-e teama ca el ar putea fi una din principalele victime. Cu siguranta strategia sa de dezangajare militara din Orientul Mijlociu este. Chiar daca escaladarea razboinica a conflictului cu Iranul poate sa ii faciliteze obtinerea unui nou mandat”, a mai scris Severin, pe platforma de socializare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos