Pentru a-si salva pielea, Dragnea se arata apt de orice, inclusiv sa distruga PSD – ”Sa-ti darami propriul Cabinet mi se pare o noapte adanca a mintii!”

584

Dupa protestele din februarie, premierul marturisea ca zicerea strazii care i-a placut cel mai mult a fost: „Sorine, clipeste de doua ori si te salvam!”. Iar acum dl Grindeanu imi pare, din punctul de vedere al clipitului, precum un tub de neon.

Lasand gluma la o parte, ceea ce se intampla in politica romaneasca este nu numai fara precedent, dar si perfect stupid. Crize intre palate am tot avut, din cauza proastei constructii constitutionale, dar nu este cazul acum.

Dimpotriva, presedintele are inteligenta politica sa se limiteze la a privi felul in care un partid, de-abia castigator la modul zbrobitor al alegerilor, se pregateste sa-si devoreze propriul guvern. Si din ce am auzit razboiul a pornit de la faptul ca premierul refuza sa mai emita o noua OUG 13, care sa stabileasca acel prag pentru abuzul in serviciu, salvator pentru Liviu Dragnea, pentru ca ar elimina complet amenintarea unei eventuale noi condamnari.

Eu vad ca, pentru a-si salva pielea, Liviu Dragnea se arata apt de orice, inclusiv sa distruga PSD. Sa-ti darami propriul Cabinet fara sa se fi intamplat ceva demolator la guvernare, cu exceptia OUG 13, adica exact ceea ce se cere a fi repetat, cand Opozitie practic nu exista, riscand sa te arunci intr-o mare criza care sa se termine inclusiv cu alegeri anticipate, mi se pare o noapte adanca a mintii.

Diversi fruntasi PSD sugereaza, mai mult sau mai putin transparent, cum ca premierul ar fi fost captat de „sistem”, ca ar fi un securist care vrea sa distruga tara. Dar cine l-a propus premier pe dl Grindeanu, garantand ca nu are dubla comanda? Cine l-a dus de manuta, la propriu, in Palatul Victoria? Nu cumva chiar dl Dragnea? Si nu acum nu stiu cata vreme, ci doar 6 luni.

Daca este asa, dl Dragnea ar trebui sa demisioneze impreuna cu dl Grindeanu pentru imensa eroare de evaluare pe care ar fi comis-o.

Mie mi-e tot mai clar ca Liviu Dragnea vrea un singur lucru, cu disperarea pe care numai un om care lupta pentru propria viata o poate avea si ea intuneca orice logica politica, orice ratiune.

Ar trebui sa fie insa mai rationali ceilalti lideri PSD, macar cei care nu sunt sub amenintarea unei condamnari.

Chiar nu pricepe nimeni din partid ce spectacol degradant, dezolant ofera PSD in acest asalt asupra propriului premier instalat cu mare pompa acum jumatate de an? Daca dl Grindeanu refuza in continuare sa demisioneze si, sincer, chiar nu vad ce l-ar putea obliga legal sa demisioneze, ce o sa faca partidul?

Vor demisiona ministrii? Premierul poate propune altii pe care sa ii numeasca presedintele. De fapt, motiunea de cenzura impotriva propriului Cabinet este singura solutie pe care o are PSD sa urneasca de acolo un premier care nu vrea sa plece de buna voie. Motiune de cenzura impotriva propriului guvern? Exista ceva mai aberant?

Nu pricepe nimeni ca daramarea lui Sorin Grindeanu nu inseamna deloc, dar deloc ca imediat va fi pus in loc favoritul/favorita lui Liviu Dragnea? Chiar nu realizeaza nimeni ca dl Iohannis, care va prelua conducerea jocului din momentul vacantarii functiei de premier, se afla in, probabil, cel mai fast moment al mandatului sau, intarit atat de intalnirea cu Donald Trump, cat si de turneul european pe care il are in fata, o pozitie ideala pe care niciun presedinte roman nu a avut-o pana acum?

Daca PSD ia in calcul suspendarea presedintelui in aceste conditii, inseamna ca in Kiseleff nu a mai ramas chiar nimeni zdravan la cap, cu tot respectul.

Si ce i se reproseaza lui Sorin Grindeanu in mod concret? Generic, nerespectarea programului – Biblie, adica un program inaplicabil, lucru care se vede deja. Sigur ca poti sa schimbi un ministru neperformant sau altul si probabil ca exact premiantii evaluarii, de la Interne, Munca si Agricultura, ar trebui evacuati de urgenta. Dar nu vad de ce sa schimbi direct premierul fara sa se fi intamplat nimic epocal. Doar mie mi se pare ca e ridicol?

Si colac peste pupaza, tot „noaptea ca hotii” pare ca a decurs marea evaluare a premierului, dupa toate informatiile.

Liviu Dragnea pare sa fi intrat intr-o ecuatie lose-lose, ca o vrie. Daca reuseste sa-l urneasca pe Sorin Grindeanu, tot ce va urma va deveni uriasa sa responsabilitate si va fi urmatorul devorat de partid, cu sosete flausate cu tot, daca PSD va deveni centrul unei crize politice si va trebui sa accepte, sub presiunea anticipatelor, un premier infinit mai putin dezirabil decat Sorin Grindeanu.

Daca nu reuseste sa-l urneasca pe premier, puterea lui Liviu Dragnea se va termina extrem de repede. Chiar daca Sorin Grindeanu ramane oficial fara sprijin politic, asta nu inseamna demitere. Sigur ca e stupid sa incerci sa guvernezi fara spijinul politic al partidului, dar nu mai putin stupid decat sa-ti dinamitezi propriul guvern.

Suntem sub zodia aberatiei.

Iar in timp, cine are banii pe mana preia pana la urma si puterea politica. Adica sprijinul se va reconstrui, dar peste capul dlui Dragnea. Deja aripa Ponta din PSD pare de partea premierului. Partea desprinsa din ALDE, noul partid Pro Romania, il sustine neconditionat pe Sorin Grindeanu.

Iar Sorin Grindeanu chiar reuseste acum sa isi formeze un capital politic important din exact simpatia celor care ii cereau demisia in iarna. Nu ca ar muri de dragul lui, dar pentru ca e in adversitate cu Dragnea si #rezista.

Trebuie sa recunoasteti ca istoria este extrem de ironica, mai ales in unica si irepetabila noastra politica.

Autor: Ioana Ene Dogioiu pentru ziare.com

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos