Perceptiile si atitudinile locuitorilor municipului Bucuresti cu privire la problema cainilor comunitari!

584

1haitaLocuitorii Capitalei inclina spre solutia radicala in problema cainilor fara stapan dupa ce un copil de 4 ani a murit sfasiat de unul dintre ei: sunt de acord cu eutanasierea, dar si cu decizia organizarii unui referendum care sa decida soarta cainilor comunitari.

La nivelul populatiei adulte, cu drept de vot din municipiul Bucuresti, gradul de acceptabilitate a propunerilor legate de eutanasierea cainilor este crescut in contextul unei participari ridicate la referendumul care vizeaza consultarea populatiei cu privire la problema cainilor fara stapan.

Concluziile reies dintr-un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si StrategieIRES in data de 5 septembrie 2013, pe un esantion reprezentativ pentru populatia municipiului Bucuresti.

Evenimentul care a generat dezbaterea publica recenta pe tema modului in care trebuie gestionata problema cainilor fara stapan – decesul copilului de 4 ani in urma muscaturilor unui caine – a devenit un fapt social cunoscut aproape in unanimitate. 99% dintre cei chestionati au auzit de acest incident. O analiza a notorietatii incidentului arata ca rezidentii din sectoarele 1 si 6 ale Capitalei sunt cei mai informati sub acest aspect.

Vinovatia pentru acest eveniment este impartita intre vinovati generici (autoritati, oameni in general etc.) sau specifici (Primarul Capitale, bunica sau familia copilului). Astfel, ierarhia privind vinovatia plaseaza pe primul loc autoritatile locale, dar pe locul secund se afla bunica celui decedat. Pe lista vinovatilor se mai afla: autoritatile nationale, ONG-ul care avea in responsabilitate cainii, oamenii in general, primarii, cainii, familia/parintii copilului, autoritatile in general, iubitorii de animale/persoanele care hranesc cainii, proprietarul terenului sau primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Ideea organizarii unui referendum in Capitala pe problema cainilor fara stapan este cunoscuta de 93% dintre respondenti, iar peste jumatate dintre cei care au auzit despre referendum au o parere buna si foarte buna despre initiativa consultarii populatiei. Analiza gradului de informare arata ca tinerii intre 18 si 35 de ani, persoanele cu studii elementare si rezidentii din sectorul 5 sunt mai putini informati cu privire la organizarea referendumului, in timp ce ponderea este ce mai ridicata in randul persoanelor de peste 65 de ani si la nivelul locuitorilor din sectorul 6 al Capitalei. Barbatii, respondentii cu varste intre 18 si 35 de ani, persoanele cu studii elementare si bucurestenii care locuiesc in sectorul 5 sunt cei care au o parere buna si foarte buna despre organizarea referendumului.

Peste 6 din 10 locuitori ai Capitalei declara ca vor participa cu siguranta la referendumul privind problema cainilor fara stapan, iar ati 12% plaseaza participarea lor sub semnul probabilitatii. 17% dintre respondenti sustin ca nu vor merge, cu siguranta, la vot. Barbatii, persoanele intre 51 si 65 de ani, cei cu studii superioare si rezidentii din Sectorul 4 sunt categoriile in randul carora procentele de participare sigura la vot sunt cele mai crescute.

72% dintre respondentii care declara ca vor participa la referendum (76%) sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan, iar o cincime dintre ei spun ca nu vor fi de acord cu propunerea autoritatilor. In favoarea eutanasierii anticipeaza ca vor vota cu precadere barbatii, persoanele intre 18 si 35 de ani sau rezidentii din Sectorul 3 al Capitalei.

AUTORII STUDIULUI FAC PRECIZAREA CA CIFRELE LEGATE DE PREZENTA LA URNE IN ZIUA REFERENDUMULUI SI ANTICIPARILE LEGATE DE VOT TREBUIE INTERPRETATE CA FIIND DECLARATII ALE RESPONDENTILOR CHIAR IN ZIUA INMORMANTARII COPILULUI DECEDAT SI REPREZINTA O FOTOGRAFIE A UNUI MOMENT CU IMPACT EMOTIONAL PUTERNIC. VALORILE NU REPREZINTA O PROGNOZA A IRES PENTRU PREZENTA LA URNE IN ZIUA REFERENDUMULUI SI NICI PENTRU COMPORTAMENTUL LA VOT. IRES ANTICIPEAZA CA, DUPA CE TRECE VARFUL DE EMOTIE SI ODATA CU INDEPARTAREA TEMPORARA DE INVIDENT, VA FI FOARTE GREU SA SE ATINGA O PREZENTA LA VOT DE 50% +1, IAR OPTIUNEA RESPONDENTILOR PENTRU EUTANASIERE SE VA DIMINUA IN INTENSITATE.

55% dintre respondenti sunt de acord si cu luarea unei decizii in favoarea eutanasierilor fara o consultare prealabila cu cetatenii. In randul acestora se afla in proportii mai ridicate respondentii peste 65 de ani, persoanele cu studii superioare si cele care locuiesc in Sectorul 3 al Capitalei.

Totusi, 43% dintre respondenti cred ca nu eutanasia este solutia pentru problema cainilor vagabonzi. Eutanasierea este vazuta ca singura solutie cu precadere de catre barbati, de catre respondentii cu studii superioare, dar si de rezidentii din Sectorul 5.

Alte solutii avansate de respondenti pentru rezolvarea acestei probleme privesc: castrarea cainilor, derularea unei campanii care sa incurajeze cetatenii sa adopte caini comunitari, dar si crearea de adaposturi pentru patrupede.

Participantii la studiu indica drept vinovati pentru situatia cainilor fara stapan din Capitala administratiile locale/primarii, autoritatile locale sau nationale, oamenii/populatia, conducerea tarii/Guvernul/politicienii, ONG-urile de protectie a animalelor, persoanele care abandoneaza cainii, persoanele care hranesc cainii/iubitorii de animale, legislatia, dar si pe Sorin Oprescu, Traian Basescu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos