Peste 1.000.000 de oameni sunt asteptati DUMINICA, la cel mai de amploare PROTEST din istoria Romaniei!

613

Duminică, în Bucureşti, e anunţat un protest de amploare. Sunt aşteptaţi peste 1.000.000 de oameni în stradă, în Piața Victoriei.

Invitați-vă prietenii și haideți duminică să facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la București”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului de la sfârșitul acestei săptămâni.

Procurorul-șef al DNA a declarat, într-un interviu pentru presa italiană, că se teme că Ordonanța de Urgență 13 privind modificarea Codurilor penale ar putea intra totuși în vigoare dacă Ordonanța prin care a fost abrogată este atacată și declarată neconstituțională.

Primul (motiv – n.r.), ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstituţionalităţii, abrogarea ordonanţei ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă”, a explicat Kovesi pentru La Repubblica, conform Digi24.

Ordonanța de Urgență nr. 14, adoptată duminică de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.  Prin această Ordonanță a fost se abrogată în întregime OUG 13/2017 și s-a ajustat două texte din Codul de procedură penală, exact așa cum a spus CCR în deciziile nr. 586/2016 și nr. 614/2016.

Totuși, în textul acestei Ordonanțe s-a strecurat o posibilă capcană. Specialiştii spun că, printre articolele menite să readucă procedura penală la forma anterioară actului adoptat de guvern în seara de 31 ianuarie, s-a strecurat şi o prevedere contrară Legii fundamentale.

Eroarea se referă la articolul 25 al Codului de procedură penală. Articolul din OUG 14 spune că, în caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus deja că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Astfel, acest articol din ordonanță este neconstituțional.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos