PNL a inceput operatiunea ”Debarcarea lui Citu”: Liberalii ii reproseaza ca a vandut partidul PSD-ului!

827

Un Congres organizat cel târziu în luna aprilie sau o președinție rotativă deținută pe rând de cei patru prim-vicepreședinți până la Congresul care va desemna și candidatul la Cotroceni sunt principalele scenarii luate în calcul de către liderii liberali, tot mai nemulțumiți de prestația președintelui PNL, Florin Cîțu, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din partid.

De ce Congres peste două luni? Din cel puțin două motive. În primul rând, tensiunile de la granița Ucrainei și teama de un eventual război aproape de granița României amână declanșarea unei noi crize politice. Schimbarea liderului PNL ar putea genera instabilitate politică. Președintele Klaus Iohannis le-ar fi cerut liberalilor să se abțină de la tensionarea situație interne în următoarea perioadă.

În al doilea rând, au trecut doar patru luni de la alegerea lui Florin Cîțu în fruntea de lider PNL în locul lui Ludovic Orban. Liderii liberali care l-au girat atunci, ”echipa câștigătoare”, ar trebui să-și asume mult prea devreme și un eșec personal: instalarea unui președinte care s-a dovedit rapid o mare dezamăgire și sub care partidul s-a prăbușit în sondaje.

Varianta președinției rotative ar presupune ca actualii primvicepreședinți, Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, să exercite pe rând președinția partidului timp de câteva luni fiecare până la organizarea unui Congres undeva în 2023, care să aleagă viitorul candidat la președinția României. Majoritatea liderilor sunt de acord că prezidențiabilul PNL va trebui să fie și liderul partidului. În acest moment, cel mai vechiculat nume în PNL, considerat potrivit să intre în cursa pentru Cotroceni, este Emil Boc, primarul Clujului.

Potrivit unor lideri de la vârful partidului, alegerea momentului pentru organizarea unui Congres dedicat alegerii un nou lider trebuie cântărită cu grijă. În opinia lor, viitorul Congres va reprezenta ”momentul despărțirii de PSD”, deoarece viitorul președinte n-ar putea fi ales decât pe o platformă anti-Cîțu și împotriva continuării guvernării alături de pesediști.

Pe de altă parte, soarta lui Florin Cîțu, devenit în ultima vreme un fel de ”gică-contra” în coaliție, cu ieșiri aproape zilnice împotriva PSD, depinde și de performanța premierului Nicolae Ciucă la guvernare în următoarele două luni. Dacă premierul Ciucă ”va livra” iar partidul începe să crească din nou în sondaje, atunci Cîțu are șanse să mai rămână o vreme șef la partid, sunt de părere unii lideri liberali consultați de G4Media.ro.

Pentru schimbarea lui Florin Cîțu ar fi nevoie, potrivit statutului, ca minim 16 lideri de filiale să ceară convocarea Consiliului Național. ”Acest for de conducere poate convoca apoi Congresul în 7 zile”, a explicat pentru G4Media.ro un lider liberal. Și el confirmă că Florin Cîțu a pierdut încrederea liderilor care l-au susținut.

Iar lista nemulțumirilor se tot lungește. Nici în ziua de azi nu s-au finalizat numirile în funcții-cheie din eșaloanele doi: secretari de stat, șefi de agenții, șefi de companii. ”Din 57 de poziții care revin PNL au fost numite doar 6, iar la PSD s-au făcut 20 de numiri din cele 65 care revin partenerului de coaliție”, susține un lider PNL. Potrivit acestuia, Cîțu invocă absența avizelor de la SRI pentru numiri, însă problema n-ar fi reală.

De departe problema presantă o reprezintă banii din Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Acesta a fost unul dintre motivele ruperii de USR, care s-a opus programului destinat primarilor. Niciun leu din cele 50 de miliarde întinse pe șase ani n-a ajuns încă la comunitățile locale, spre disperarea liberalilor din teritoriu. Programul Anghel Saligny, gestionat de ministerul dezvoltării, a figurat marți pe agenda coaliției, dar ședința s-a amânat din cauză că ministrul Attila Cseke a fost diagnosticat pozitiv.

Citeste continuarea pe G4media.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos