PNL anunta ca e gata sa opreasca orice atac al PSD-ALDE asupra pilonului II de pensii: ”Vor incerca sa pacaleasca din nou romanii!”

314

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a afirmat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca fondurile de pensii private reprezinta sansa la pensie a cetatenilor romani care sunt activi in acest moment in conditiile in care estimarile arata ca sistemul de pensii de stat va intra in colaps pana in 2040.

Potrivit acestuia, contributiile salariatilor acopera in prezent doar trei sferturi din banii necesari acordarii pensiilor. Oprea sustine ca intentia PSD de a nationaliza un fond care functioneaza cu randamente „bune si foarte bune”, este o eroare pe care PNL, impreuna cu celelalte partide din opozitie si societatea civila, incearca sa o opreasca.

„Fondurile de pensii private reprezinta sansa cetatenilor romani, cetatenilor activi in prezent, care obtin venituri din diferite activitati, de a beneficia la momentul in care se vor pensiona de o pensie suplimentara fata de pensia care este data de sistemul public de pensii, care sa creasca gradul de inlocuire a salariului de catre pensie in momentul in care cetatenii se vor pensiona. Cred ca intentia PSD a fost devoalata inclusiv de atacul precedent la Pilonul II, cand nu numai ca nu au majorat de la 5,1 % cat era contributia, la 6% asa cum prevedea legea, ci dimpotriva, diminuand procentul de contributie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%. (…) PNL va depune toate eforturile pentru informarea populatiei despre adevarata intentie a Guvernului si pentru combaterea campaniei mediatice mincinoase, prin care vor incerca sa pacaleasca din nou romanii”, a spus parlamentarul liberal.

El a adaugat ca introducerea Pilonului II si III de pensie in 2007 a reprezentat o reforma liberala a sistemului de pensii dupa un model testat si recomandat de Banca Mondiala.

„Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, la finele anului 2017, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) aveau active nete totale de 41,52 miliarde de lei, in crestere cu 26% fata de 31 decembrie 2016. Din aceasta suma, 39,74 miliarde de lei sunt cotizatii la Pilonul II si 1,74 miliarde de lei la Pilonul III. Numarul cotizantilor este de aproape 7,5 milioane de persoane. (…) Intentia PSD – ALDE anuleaza sansa la o pensie decenta a celor care au contribuit deja 10 ani la acest Pilon II, caci estimarile privind pensia asigurata de stat sunt sumbre – chiar si in prezent contributiile salariatilor nu acopera decat trei sferturi din banii necesari acordarii pensiilor. Un sfert din fondul de pensii este subventionat. Asadar, daca lucrurile merg pe acelasi fagas ca in prezent, sistemul de pensii va intra in colaps pana in 2040, conform studiilor si prognozelor facute”, a mai declarat Oprea.

Sursa: aktual24.ro