PNL si USR vor sa modifice legea pe baza careia Dragnea a pompat milioane de euro din bugetul de stat in Tel Drum pastrandu-si anonimatul!

278

PNL și USR, principalele partide de opoziție, anunță demersuri legislative în vedere interzicea acțiunilor la părtător, care permit acționarilor să-și păstreze anonimatul. Demersul vine la o zi după ce RISE Project a publicat o anchetă în care se menționa că Liviu Dragnea deține în mod secret firma Tel Drum, prim acțiuni la purtător.

„Vă anunț că lucrăm la un proiect de modificare a legii societăților comerciale pentru a asigura transparența acționariatului firmelor care au contracte pe bani publici. Cum ar putea fi identificat un eventual conflict de interese în cazul unei societăți cu acțiuni la purtător?”, scrie Ludovic Orban, președintele PNL, pe Facebook.

O acțiune similară este anunțată și de USR, care propune, între timp, intezicerea accesului la achiziții publice pentru firmele cu acțiuni la purtător.

„Considerăm că este momentul ca România să facă pași serioși către o transparență reală a acționariatului firmelor, prin eliminarea acțiunilor la purtător nenominale. Această formă de ascundere a beneficiarilor reali subminează și golește de conținut măsurile de promovare a integrității în sectorul public și în mediul de afaceri. Până la tranșarea legislativă a acestei probleme, USR va pleda pentru interzicerea accesului la proceduri de achiziții publice pentru societățile comerciale cu acțiuni la purtător nenominale”, afirmă Vlad Alexandrescu, vicepreședinte USR, pe Facebook.

Pe de altă parte, dincolo de transparența suplimentară, o asemenea măsură ar putea afecta inclusiv firmele „sub acoperire”. Serviciile de informații din România au dreptul legal să dețină asemenea firme.