PNL, solicitare de ultima ora pentru Victor Ciorbea! Avocatul Poporului, avertizat ca va fi dat in judecata!

144

Liberalii au depus, vineri, la sediul Avocatului Poporului, solicitarea de sesizare a Curtii Constitutionale asupra ordonantei de urgenta prin care a fost modificat Codul fiscal si prin care Guvernul a impus noi taxe si impozite. Reprezentantii PNL au avertizat ca vor da in judecata Avocatul Poporului, in cazul in care institutia nu va da un raspuns la aceasta solicitare.

„Vorbim despre o ordonanta fiscala cu masuri criminale pentru economia Romaniei, care va ucide cresterea economica a tarii in anul 2019 si costul acestor masuri va fi platit de toti romanii. Punctual, vorbim despre faptul ca plafonarea pretului la gaze si la energia electrica este o minciuna si este o masura cu dedicatie pentru anumiti baieti destepti din acest sector, si nu pentru populatie. Vorbim despre faptul ca aceasta plafonare la gaze si la energia electrica se face la producator si ea se va resimti doar la nivelul unor consumatori care au contracte direct cu producatorii de energie electrica sau de gaze naturale, in timp ce populatia va trebui sa suporte costul noului impozit de 2% pe cifra de afaceri care se va aplica tuturor companiilor din sectorul energetic”, a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, dupa depunerea solicitarii.

El a adaugat ca taxa pusa pe cifra de afaceri pentru sectorul telecom este „specifica regimurilor autoritare, care vor sa restrictioneze accesul populatiei la informatia libera si de calitate”, apreciind ca aceasta taxa va creste factura romanilor la serviciile de telecomunicatii si internet.

„In aceasta ordonanta se mai vorbeste de o aberatie care nu mai exista nicaieri in lume, stabilirea unei taxe pe activele bancare in functie de un indicator stabilit de piata libera interbancara, in functie de Robor, si este o minciuna grosolana ca aceasta masura va duce la limitarea Robor, pentru ca acest lucru nu este posibil, acesta fiind un rezultat al cererii si ofertei de imprumuturi pe piata interbancara. Aceasta taxa va duce la cresterea ratelor romanilor care au facut imprumuturi la banci”, a mentionat Danca.

Ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal, adoptata de Guvern la finalul anului trecut, prevede printre altele introducerea unui impozit pe cifra de afaceri a companiilor, plafonarea pretului la gazele naturale la 68 lei/MWh, de la 1 ianuarie 2019 pana la 28 februarie 2022, dar si faptul ca participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare.

In plus, se introduce, tot de la 1 ianuarie 2019, o ”taxa pe lacomie” pe activele bancilor, acestea urmand sa fie taxate diferentiat, in functie de nivelul Robor la 3 si la 6 luni.

Masurile propuse au fost criticate vehement atat de catre presedintele Klaus Iohannis, de mediul de afaceri si de sindicate.