„Poate ca Olguta nu vorbeste engleza, cum nici Daea nu vorbeste limba romana, dar amandoi vorbesc limba care trebuie: LIMBA PARTIDULUI!”

567

Am văzut că multă lume râde de speech-ul ținut de doamna ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la ONU. Lume rea. Doamna ministru n-a susținut nicio clipă că aceasta e limba engleză:

Nici ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu pretinde că vorbește limba română. Cu toate astea, colegii din Guvern îl înțeleg:

… și colegii îl aplaudă:

Desigur, oamenii invidioși, care nu apreciază profesioniștii și care fac filmulețe cu fundal sonor pecerist, nu înțeleg de ce Partidul îl tot pune în funcția de ministru pe grăjdarul lui Adrian Năstase.

N-or ști dumnealor engleză sau română, dar doamna Vasilescu și domnul Daea vorbesc limba care trebuie. Este limba de circulație națională de zeci de ani. Această limbă este fiica orfană de mamă crescută de Ion Iliescu singur după 1989 și pe care noile generații de politicieni și-au însușit-o rapid. Este limba Partidului.

E drept că Partidul a avut și zile mai bune, când la cuvânt se înscriau oameni ceva mai articulați. Cei care acum 10 – 15 ani le cărau servietele sau le făceau cafeaua șefilor de partid au ajuns, în sfârșit, șefi la rândul lor, miniștri, secretari de stat, directori, oameni mari. Ocupați până peste cap cu munca politică, puțini au mai avut vreme de carte, drept care și-au înghesuit în CV-uri doctorate înaintea bacului, cursuri de specializare înaintea facultății și tot așa. Pentru că majoritatea șefilor lor au ajuns la „facultate”, au fost chemați să preia frâiele țării, deși pe unii facultățile mintale i-ar fi recomandat pentru munci în care nu se folosesc obiecte ascuțite sau tăioase, ca stiloul sau foaia de hârtie.

România este bolnavă de impostură, care este, de fapt, tot o formă de corupție. O vedeți pe doamna Lia Olguța Vasilescu susținând un interviu în limba engleză la o multinațională? Îl vedeți pe domnul Petre Daea capabil să-și scrie numele în limba română sau să se prezinte la un interviu de angajare în domeniul în care activează? O vedeți pe fosta consilieră a lui A. Năstase, cea care vedea Diavolul în Piața Victoriei, ajunsă între timp secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, muncind la Oracle? Vedeți toți șoferii, toate secretarele și toate rubedeniile pe care Liviu Dragnea le-a adus în București, le-a băgat prin ministere și în Parlament, să muncească undeva în afara Partidului? Nici ei.

Este o invazie a periferiei în România. Urechismul, nepriceperea, analfabetismul au ajuns la putere. Probabil cel mai slab Guvern de după 1989, în care Liviu Dragnea a pus special oameni fără însușiri, ca să nu ridice vocea în partid, este condus de un premier care de 20 de ori pe zi spune „repet și subliniez”. Ce? Dumnezeu știe… Domnul premier nu spune niciodată nimic.

O doamnă care-și căuta un loc de muncă m-a întrebat odată dacă n-am auzit de vreun job. I-am recomandat să-și pună CV-ul pe Best Jobs. M-a întrebat sincer: „Nu mai bine mă duc la partid?…” Un amic mi-a povestit cum și-a băgat-o pe fiica sa în organizația de tineret de la un partid, „să-și facă și ea un rost în viață”. Adevărul e simplu: există o filieră profesională de partid, în care nu contează studiile, competența, creditele școlare, știința de carte. Contează cui îi freci pantofii, cui îi cari servieta, cui îi faci cafeaua. PCR-ul, tradus în pile, cunoștințe, relații, este același de 27 de ani. Câtă vreme Partidul rămâne cel mai mare angajator din România, nu vom scăpa de această impostură crâncenă, care sufocă orice inițiativă, orice intenție bună, orice speranță. Și ne mai întrebăm de ce ne pleacă din țară copiii imediat ce termină școala. Uite Daea.

Autor: Florin Negruțiu / Sursa: republica.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos