Doi politicieni germani acuza Guvernul roman de blocarea accesului in spatiul Schengen!

636

1manfred weberDoi politicieni germani au acuzat Guvernul roman de impiedicarea accesului Romaniei si Bulgariei in Schengen, relateaza site-ul Euractiv.com.

Potrivit site-ului, europarlamentarul Manfred Weber, vicepresedintele Partidului Popular European (PPE), a laudat Bulgaria pentru pregatirea aderarii sale la Schengen, in pofida votului de veto al Germaniei, pe 7 martie, care a blocat aderarea celor doua state membre UE la spatiul Schengen.

Aderarea la Shengen s-a soldat cu un esec din cauza ca, in ultimii trei ani, Guvernul Romaniei s-a confruntat cu probleme constitutionale intr-un mod contraproductiv, a declarat Weber, potrivit site-ului.

Romania si Bulgaria „sunt abordate la pachet, (iar) motivul pentru care nu a avut loc extinderea Schengen tine de Romania, ci nu de Bulgaria”, a declarat vicepresedintele PPE in cursul unui eveniment public, la Bruxelles.

Insa Weber a subliniat, citat de site, ca socialistii din Bulgaria, la fel ca de oriunde altundeva, „fac promisiuni pe care nu le pot onora”.

„Atunci cand au castigat alegeri am vazut doar dezamagire. Atunci cand privim spre vecinul nostru, Franta, unde François Hollande a promis tot felul de lucruri, cresterea (economica) este in scadere, somajul este in crestere, datoria creste, iar toate acestea s-au intamplat dupa ce socialistii au ajuns la putere”, a continuat el.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat recent ca Bulgaria si Romania nu indeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Friedrich este un conservator din cadrul Uniunii Social-Crestine (CSU).

Atat Weber, car si Markus Ferber, ambii membri CSU ai Parlamentului European (PE), au dat vina pe Romania pentru esecul aderarii la Schengen, in aceasta conferinta, la Bruxelles.

Acest eveniment, „extrem de politizat”, apreciaza Euractiv, organizat de filiala Hanns-Seidel-Stiftung la Bruxelles, l-a avut ca prinicipal invitat pe Tvetan Tvetanov, fostul premier al Bulgariei. Tvetanov este considerat „numarul doi” in ierarhia partidului GERB, condus de Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea strazii, in urma unor proteste, uneori violente, provocate de valoarea prea mare a facturilor la energie electrica.

Tvetanov a declarat ca Guvernul GERB a inegistrat progrese in lupta impotriva crimei organizate si al aplicarii legii in Bulgaria. Insa Comisia Europeana (CE) a relevat deficiente in rapoartele sale cu privire la domeniile justitiei si internelor in Bulgaria, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos