Ponta, despre reţeaua de fraudare a băncilor: "Mă bucur ori de cât ori instituţiile statului îşi fac datoria şi combat astfel de reţele. Toţi trebuie traşi la răspundere"

209


de Gigi Ciuncanu
Publicat la: 02.11.2012 21:29
Ultima actualizare: 02.11.2012 21:30


Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Târgu Jiu, că toţi cei implicaţi în reţeaua de fraudare a băncilor trebuie traşi la răspundere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Mă bucur ori de cât ori instituţiile statului, şi mă refer şi la Parchet, şi ceilalţi, îşi fac datoria şi combat astfel de reţele care de ani de zile căpuşeau sistemul bancar şi pe cel administrativ. E foarte bine, toţi trebuie traşi la răspundere. Nu pot decât să urez succes în asemenea acţiuni. (…) Veţi citi în stenograme, nu vă faceţi griji. Nu cred că mai există în România vreun dosar fără stenograme. Deci nu vă faceţi griji, stenograme sunt, staţi liniştiţi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Victor Ponta.

Victor Ponta a făcut, vineri, o vizită la Târgu Jiu, unde a participat la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale din Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinîi, Dolj şi Hunedoara, cu tema „Abordarea Problematicii Regionale”.

Ponta a fost însoţit de ministrul de Interne, Mircea Duşa, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Ministrul de Interne a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că avea de mai mult timp informaţii legate de ancheta derulată de Poliţie, menţionând însă că nu poate să ofere informaţii suplimentare în acest caz, cercetările nefiind încă finalizate.

„Sigur, eu am avut informaţii de această faptă petrecută în domeniul băncilor, informaţie pe care este normal să o am, având în vedere că Poliţia Română este un organ abilitat al statului şi participă la aceste cercetări. Informaţiile erau confidenţiale, dar au devenit publice în momentul în care s-a trecut la percheziţii şi la invitarea celor care au încălcat legea la organele abilitate ale statului. Ancheta este în desfăşurare, în interesul anchetei nu pot să vă dau informaţii în plus. Atunci când va fi necesar, cei abilitaţi de lege vă vor da informaţii legat de cei care au încălcat legea”, a spus Mircea Duşa.

De asemenea, ministrul Economiei a afirmat că este primul care doreşte să se facă ordine în acest caz, întrucât este vorba despre bănci, precizând că nu ştia de mai mult timp despre dosarul respectiv şi nici despre implicarea unor subordonaţi de-ai săi în reţeaua destructurată de procurori.

„Eu salut instituţiile statului că au luat această decizie şi, de asemenea, le încurajez să rezolve asemenea cazuri cu celeritate, ca să fie un exemplu şi pentru ceilalţi care, poate, lucrează în sistem şi nu îşi văd de treabă. Mai mult decât atât, fiind implicaţi şi salariaţi din Ministerul Economiei, după cum aţi observat, eu ieri, la nici două ore, am dispus măsuri pentru destituirea din funcţie a tuturor”, a precizat Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei a precizat că încă de când a preluat mandatul a dispus verificări interne la organismele intermediare din subordinea sa, făcând schimbări de management la nivelul tuturor celor trei organisme care se ocupă cu fondurile europene.

„Eu sunt adeptul măsurilor radicale, să putem curma toate aceste proceduri , mai ales că, aşa cum ştiţi, programul operaţional post CCE a fost presuspendat pentru două luni de zile. Pe mine mă interesează ca la sfârşitul celor două luni să putem, în urma verificărilor OLAF-ului şi DLAF-ului, să putem să reluăm aceste plăţi din cadrul acestor programe”, a spus Chiţoiu.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Teorism (DIICOT) au reţinut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, şi vicepreşedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse şi fraţii Moga.

Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, este cercetat în stare de libertate.

Joi au fost aduse la audieri o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit DIICOT.

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, director adjunct în Ministerul Economiei-la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Florian Dragoş Diaconescu.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu”, se arată într-un comunicat al Direcţiei.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine


 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos