Ponta il ameninta pe Dan Diaconescu: Castigatorul licitatiei pentru Oltchim sa vina in maxim 10 zile cu banii, altfel e infractiune

400

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Targu Mures, ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii, adaugand ca, in caz contrar, este vorba de o infractiune.

Premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, ca privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea implica mii de oameni care lucreaza acolo si o societate comerciala „extrem de importanta pentru romani”.

El a adaugat ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii, pentru ca, daca nu o face, va suporta rigorile legii.

„Cel care a castigat licitatia sa se prezinte in maxim zece zile cu banii pentru actiuni. Este vorba despre 200 de milioane (de lei – n.r.) si dupa aceea este vorba despre celelalte datorii si despre investitii. Eu vreau sa atrag atentia ca oricine a venit, a participat la licitatie si nu are acesti bani suporta rigorile legii si mai ales pune in pericol locurile de munca pentru mii de oameni. Noi am tinut pana acum Oltchimul, desi ati vazut ce s-a intamplat in guvernarea trecuta, iar pentru noi important este cum salvam locurile de munca si cum facem ca Oltchim sa functioneze in continuare. Nu e o chestie de joaca, si nici nu e o chestie de campanie electorala. E vorba de mii de oameni acolo si de o societate comerciala extrem de importanta pentru romani”, a spus Ponta.

Intrebat daca, in opinia sa, castigatorul licitatiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a raspuns ca nu are dreptul sa se pronunte „pe nimic de acest gen”, adaugand ca, daca acesta se achita de obligatiile pe care si le-a asumat o data cu depunerea ofertei, „va fi felicitat”.

„Sa aduca banii si sa salveze locurile de munca ale oamenilor si il vom felicita cu totii. Daca cumva n-o face, va raspunde conform legii. E infractiune. Este infractiune sa participi la o licitatie, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii”, a declarat premierul.

Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

La licitatia pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni si creantele Electrica si AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest si Chimcomplex, firme detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si PCC, firma inregistrata in Germania.

OPSPI a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, si a creantelor detinute asupra companiei de AVAS si Electrica, insumand circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus oferta doar pentru pachetul de actiuni detinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei si 202 milioane de lei iar pentru creanta Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru actiuni. Compania PCC a oferit in total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru actiuni si creantele Electrica si AVAS.

Contractul dintre OPSPI si Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10;00.

Oltchim are in prezent un capital social de 34,3 milioane de lei.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos