Ponta spune ca Basescu i-a promis ca va va semna abilitarea la ordonante, inclusiv pentru taxe locale

487

17 traian basescuPremierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a sedintei Guvernului sa fie introdusa ordonanta care stabileste ca primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat ca actul va fi publicat dupa ce presedintele Basescu va semna Legea care abiliteaza Executivul sa emita ordonante.

Premierul a aratat, in sedinta de vineri a Guvernului, ca este necesar ca aceasta lege sa fie publicata in Monitorul Oficial inaintea ordonantei privind impozitele si taxele locale si a spus ministrilor ca a discutat pe aceasta tema cu seful statului, care l-a asigurat ca va semna chiar vineri legea in cauza.

Ponta i-a cerut astfel secretarului general al Guvernului sa includa ordonanta pe agenda suplimentara a sedintei, dar ca ordonanta sa fie publicata in Monitor dupa ce in prealabil va fi publicata Legea de abilitare a Guvernului pentru emiterea ordonantelor simple in vacanta parlamentara.

„Pe lista suplimentara, domnule secretar general, daca ajunge Legea de la presedinte, sa o publicati in Monitorul Oficial, Legea de abilitare…”, a spus Ponta.

„Avem aceasta promisiune”, a precizat seful SGG.

„Da, am vorbit si eu cu presedintele si ne-o trimite astazi (vineri-n.r.) si atunci putem sa punem pe ordinea de zi ordonanta privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, cea cu cresterea cu 16%, si publicati ordonanta dupa ce se publica legea. In regula ? Bine, puneti-o pe ordinea suplimentara”, i-a spus Ponta sefului SGG.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.

Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara a fost adoptat in 21 decembrie de Camera Deputatilor, forul decizional in cazul acestui text legislativ.

La jumatatea lunii decembrie, Guvernul a decis prin hotarare ca nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05% ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, potrivit legii, precizand ca, fata de suma rezultata, autoritatile locale pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ulterior, agentia MEDIAFAX a anuntat ca Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileste ca primarii sunt cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani.

Informatia a fost confirmata de Guvern, care a precizat ca ordonanta va fi aprobata in prima sedinta din 2013.

La randul sau, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica in Monitorul Oficial hotararea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

Hotararea de guvern din decembrie pentru indexarea impozitelor si taxelor locale a fost insa publicata in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut si multe autoritati locale au decis deja majorarea taxelor invocand tocmai aceasta hotarare de guvern.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos