Ponta stie ce prim ministru vrea Basescu: Nici Rus, Dragnea sau Tariceanu si nici Maior nu accepta propunerea asta

527

Liderul USL, premierul Victor Ponta a afirmat ca stie la cine s-a gandit presedintele Basescu pentru a prelua conducerea Guvernului, dar a precizat ca nici Ioan Rus, Liviu Dragnea sau Calin Popescu Tariceanu si nici George Maior, actual director SRI si fost senator PSD, nu vor accepta o astfel de propunere.

In cazul lui George Maior, premierul Ponta si-a argumentat afirmatia ca acesta ar refuza sa preia postul de prim-ministru prin faptul ca este „de 100 ori mai destept ca MRU”.

Ponta a mai sustinut, la Realitatea TV, ca USL se afla pe un trend ascendent in ceea ce priveste optiunea electoratului, pe fondul iesirilor publice ale presedintelui Traian Basescu care provoaca reactia celor care se simt „umiliti” de seful statului, si  a precizat din nou ca USL il va propune pe el, ca unic candidat, pentru postul de prim-ministru.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca modalitatea in care va face consultarile de la Palatul Cotroceni de dupa alegerile din 9 decembrie rezulta din art.103 al Constitutiei si Legea partidelor 14/2003, adaugand ca nu se va intampla varianta in care USL va veni si va spune un nume.
Basescu a aratat si ca va organiza in curand o noua conferinta cu presa dedicata special modalitatii de organizare a consultarilor politice de dupa alegeri.

„Cele ce veti citi in Legea 14/2003 se pun langa articolul 103 si se afla cum se desfasoara legal consultarile. Pentru ca am convingerea ca nu sunteti foarte la curent cu legea 14/2003, va promit o conferinta de presa in care sa fim in cunostinta de cauza si unii si altii, sa analizam efectele nocive ale propagandei USL legate de cum cum vin ei cu tot USL-ul la Cotroceni, spun un nume si pleaca. Nu se va intampla asa ceva. Vor trebui sa respecte Constitutia si legea partidelor, cu definitiile in lege, asa cum ele sunt”, a declarat Basescu, in conferinta de presa de luni seara, de la Palatul Cotroceni.

Intrebat daca va desemna un premier de la PDL in eventualitatea in care democrat-liberalii vor castiga mai multe mandate decat PSD, Basescu a raspuns ca nu crede ca se va intampla asa la alegeri. „O sa fiu foarte sincer cu dumneavoastra, o sa va spun ca nu cred. Nu cred, asa ca nu are rost sa presupun inutil”, a spus Basescu.

Pe de alta parte, el a precizat ca nu va obstructiona procesul de consultari politice de dupa alegeri. „In intentia mea este sa respect Constitutia si legea. Pentru ca nerespectarea duce la niste distorsiuni foarte grave ale unui proces de consultare constitutional care are ca rezultat desemnarea unui prim-ministru. Deci lucrurile nu sunt la latitudinea presedintelui. Presedintele trebuie sa dea sansa consultarii si nu sa o obstructioneze”, a afirmat el.

De asemenea, Basescu a subliniat ca guvernele nu se fac dupa sondajele actuale, ci dupa majoritatea din Parlament.

Presedintele a mentionat ca va avea grija sa desemneze un prim-ministru care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament.

„Voi face consultari, ca voi respecta Constitutia si mai ales voi avea grija sa desemnez un prim-ministru care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament. Pentru mine obiectivul este sa desemnez un prim-ministru care sa isi poata forma un Cabinet si o majoritate parlamentara, pentru ca eu doar tatonez, responsabilitatea politica de a trece cabinetul prin Parlament este a prim-ministrului desemnat”, a spus Basescu.

Totodata, presedintele a afirmat ca va respecta „litera si spiritul Constitutiei” si nu va abdica de la acestea doar de dragul de a avea o intelegere cu USL privind guvernarea.

Articolul 103 din Constitutie stabileste ca „presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos