Popularitatea lui Obama in lume este in declin. Cat la suta din europeni evalueaza pozitiv actiunile presedintelui american

561

Popularitatea lui Barack Obama in strainatate a scazut, arata un sondaj publicat joi, in timp ce presedintele american face campanie pentru un al doilea mandat la Casa Alba, dar imaginea sa ramane net mai buna in lume decat cea a predecesorului sau, George W. Bush.

Activitatea lui Barack Obama ca lider american a fost evaluata pozitiv de 46 la suta dintre persoanele intervievate in 136 de tari in 2011, un procent similar celui inregistrat in 2010 (47 la suta) de ancheta efectuata atunci in 116 tari, potrivit acestui sondaj publicat de Gallup si organizatia neguvernamentala Meridian international Center.

In cele 116 tari in care a fost realizat sondajul in 2010, nivelul de apreciere a activitatii lui Barack Obama a scazut la 43 la suta, ceea ce „sugereaza ca Statele Unite si-au pierdut prestigiul”, subliniaza Gallup intr-un comunicat.

In 2008, in ultimul an de presedintie a lui George W. Bush, proportia opiniilor bune era de 34 la suta, la egalitate cu dezaprobarea.

In functie de continent, actiunea presedintelui american primeste cea mai buna nota in Africa, unde in medie 74 la suta dintre opinii sunt favorabile, desi a fost inregistrata o scadere de 10 puncte in raport cu 2010, gratie scorurilor ridicate din Africa subsahariana, care compenseaza o imagine mai eterogena in Africa de Nord.

Actiunea presedintelui american strange doar 19 la suta opinii favorabile in Egipt.

In Europa, situatia este foarte constrastanta, actiunea presedintelui american inregistrand cele mai mari niveluri de aprobare si dezaprobare in Balcani – in Kosovo (90 la suta) si in Serbia (8 la suta), ilustrand pozitia americana in regiune, unde Washingtonul a sustinut puternic independenta Kosovo, fata de care sarbii se opun.

In Franta, actiunea presedintelui american este aprobata de 42 la suta dintre persoanele intervievate, o scadere de 13 puncte intr-un an.

In medie, actiunea lui Barack Obama este evaluata pozitiv de 42 la suta dintre europenii intervievati, fata de 45 la suta in 2010.

In Americi, presedintele SUA obtine 40 la suta opinii favorabile, fata de 46 la suta in 2010 si 53 la suta in 2009.

In Asia, 39 la suta dintre persoanele intervievate aproba actiunea sa, fata de 41 la suta in 2010.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos