Porcii lui Dragnea mor de foame! Iohannis se opune legii prin care PSD-ALDE vrea sa sustina crescatorii de porci din Romania!

392

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol. Fiul lui Dragnea, Valentin Dragnea, este implicat in afaceri cu porci, pana de curand a fost asociat principal la o ferma de porci din Teleorman.

In ceea ce priveste Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, seful statului arata ca, pe 28 aprilie, Parlamentul i-a transmis spre promulgare aceasta lege, insa precizeaza ca prin continutul sau actul normativ incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie.

Presedintele mentioneaza ca legea dedusa controlului de constitutionalitate prevede ca: „(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator.”

In acest context, presedintele Iohannis subliniaza ca in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente.

„Potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, orice masuri de ajutor de stat sunt supuse obligatiei de notificare si de obtinere a autorizarii din partea Comisiei Europene, iar aceste masuri nu pot fi puse in aplicare de catre statele membre inainte de pronuntarea de catre Comisie a unei decizii definitive”, indica Iohannis in sesizarea de neconstitutionalitate.

Presedintele Iohannis arata ca simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede legea criticata, nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie.

„Prin contradictia cu aceasta norma interpusa celei de referinta constitutionala, intregul act normativ dedus controlului de constitutionalitate incalca art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie”, afirma el.

Seful statului mentioneaza ca, potrivit Constitutiei, economia Romaniei este o economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta, iar statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie.

El subliniaza ca in dreptul intern ajutorul de stat este reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, ce a fost adoptata in scopul reglementarii procedurilor nationale in materia ajutorului de stat.

Presedintele Iohannis aminteste ca, in forma initiala, legea criticata preciza expres faptul ca „schema de ajutor de stat prevazuta de prezenta lege se implementeaza dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat”, insa subliniaza ca in urma reexaminarii aceasta dispozitie a fost eliminata.

„In absenta unui termen expres in cuprinsul legii criticate, care sa asigure primirea deciziei Comisiei Europene, legea va intra in vigoare conform art. 78 din Constituite si, pe cale de consecinta, ajutorul de stat ar urma sa fie implementat anterior primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Aceasta solutie legislativa contravine art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, prin raportare la prevederile obligatorii ale dreptului Uniunii Europene relevante in materia ajutoarelor de stat (art. 107-109 din TFUE) si care beneficiaza de prioritate de aplicare fata de cele din legislatia interna”, mentioneaza el.

Seful statului arata ca, in consecinta, din ansamblul normelor europene si interne rezulta ca masurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate si acordate numai sub conditia autorizarii de catre Comisia Europeana.

„Drept urmare, adoptarea unei legi care sa acorde ajutor de stat cu nesocotirea acestor norme este de natura sa incalce nu numai prevederile art. 148 alin. (2) si (4), dar si pe cele ale art. 1 alin. (5) din Constitutie, in componenta sa privind principiul legalitatii si principiul securitatii raporturilor juridice”, subliniaza Iohannis.

Seful statului solicita CCR sa constate ca legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie este neconstitutionala in ansamblu.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, unul dintre ministrii foarte apropiati de Dragnea, sustine ca acest program

„Programul nu este unul dorit de Liviu Dragnea sau de ministrul Agriculturii. Este programul dorit de tara. Stim ca acest sector a fost afectat de-a lungul vremii. In primul rand, nu l-am sustinut. In al doilea rand, am daramat ce am avut. In al treilea rand, suntem tributari atat la importul de purcei, cat si la importul de carne si nu putem face consumul intern din productia noastra autohtona si suntem tributari importului. (…) Nu pot sa fac o analiza directa pe aceasta tema”, a spus Petre Daea, care a adaugat ca demersul lui Klaus Iohannis nu face parte dintr-un razboi politic.

„Nu cred ca are legatura cu Liviu Dragnea, n-are legatura cu baiatul lui LIviu Dragnea. Eu cred ca presedintele a facut un exercitiu juridic, care ii este la indemana”, a mai spus Daea.

Sursa: aktual24.ro