Cum sa fie combatuta dezinformarea exact cand este in plina desfasurare o campanie electorala, cand se stie ca tocmai atunci partidele sunt mai preocupate sa-si discrediteze adversarii? Acesta pare a fi marea intrebare pe care si-o pun oficialii de la Bruxelles cu cateva saptamani inainte de alegerile europarlamentare din mai.

Dezinformarea la nivelul Uniunii Europene nu este ceva necunoscut. BREXIT-ul s-a desfasurat pe fondul unei dezinformari la nivelul uneia dintre tarile recunoscute ca avand o traditie democratica de sute de ani. Daca dezinformarea a functionat in Marea Britanie, cum sa nu se faca simtita in tari care au cunoscut dictaturi bazate exact pe pervertirea constiintelor prin manipulari grosolane?

Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Lituania, Romania au stat aproape o jumatate de secol sub un regim dictatorial, iar Germania a trecut printr-una dintre cele mai dure dictaturi. Cetatenii acestor tari au simtit ce inseamna dezinformarea, si totusi si in conditiile democratiei de tip liberal se practica pe scara larga manipularea si dezinformarea.

Internetul, retelele de socializare, mjloace de informare la indemana oricui, faciliteaza aparitia stirilor false. Fiecare politician are ocazia sa transmita informatii care nu sunt in concordanta cu adevarul. Dezinformarea nu mai este atributul exclusiv al presei, ziare, radio, televiziune. Politicianul este omul care are un interes personal in a-si minimaliza adversarul. Am putea afirma fara sa gresim foarte mult ca intr-o campanie electorala o foarte mare parte din mesaje sunt promisiuni desarte, deci tot dezinformari.

Dincolo de aceste preocupari, oficialii de la Bruxelles se tem si de eventualele ingerinte ale Rusiei. stim cu totii ca Moscova are ca obiectiv principal fragmentarea Uniunii Europene pe modelul divide si cucereste. Am vazut de asemenea puterea razboiului hibrid dus de Kremlin in cazul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, dar si in cazul Brexit-ului. Partidele populiste, desi formeaza doar 18% din totalul locurilor din Parlamentul European, sunt pe val in state ca Italia, Austria, Germania sau Ungaria. Faptul ca acestea sunt cu precadere eurosceptice si antiliberale reprezinta in sine o amenintare la adresa coeziunii Uniunii Europene.

Astfel devine evident faptul ca oficialii europeni sunt ingrijorati in privinta posibilelor ingerinte ale Kremlinului in cazul viitoarelor alegeri din mai. Ramane de vazut insa si ce mecanisme vor dezvolta pentru a contracara aceste amenintari.

Sursa: mediastandard