Prefectul Capitalei ii contrazice pe Carmen Dan si pe coordonatorul jandarmilor la mitingul din 10 august: N-am fost in Piata Victoriei!

307

Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, spune ca nu a fost in Piata Victoriei in 10 august, la mitingul diasporei, contrazicandu-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum si pe coordonatorul interventiei jandarmilor Laurentiu Cazan, care au afirmat ca prefectul a fost prezent la fata locului inca de la ora 16.00, scrie news.ro.

Prefectul Capitalei a fost audiat de procurorii militarii din cadrul Parchetului General in dosarul deschis ca urmare a evenimentelor violente din Piata Victoriei din data de 10 august 2018. Ordinul pe care l-a semnat privind interventia jandarmilor la protestul din 10 august „respecta in totalitate legislatia in vigoare”, a declarat Speranta Cliseru, la iesirea din sediul Parchetului General. Speranta Cliseru a mai spus ca are calitatea de martor in acest dosar.

„M-am prezentat de buna credinta, ca orice cetatean. Am dat dat lamuririle necesare cu privire a imprejurarile in care m-am aflat in acea zi. Tot ce s-a intamplat. Am calitatea de martor in dosar, nu am venit cu avocatul. As vrea sa fac cateva lamuriri. Eu vreau sa va asigur ca am respectat legea cu strictete, contrar a ceea ce s-a incercat sau vehiculat in spatiul public. Nu inteleg de ce au vrut altii sa denigreze institutia prefectului, noi nu facem politica, noi respectam legea prefectului. Sa aveti incredere ca noi respectam legea. Nu pot detalia sau explica modul in care alte institutii au actionat. Eu vorbesc doar despre mine. Am respectat legea si acel ordin de interventie respecta legislatia in vigoare. V-am raspuns ca a fost legea respectata”, a declarat Speranta Cliseru, la iesirea de la Parchetul General, unde a fost audiata cateva ore in dosarul violentelor din Piata Victoriei.

Intrebata de jurnalisti la iesirea de la Parchetul General daca a urmarit din Piata Victoriei evolutia evenimentelor din 10 august, prefectul Capitalei a spus ca nu a fost in Piata Victoriei: „Nu, nu am fost in piata”.

De asemenea, intrebata daca s-a bazat doar pe informatiile jandarmilor sau a vazut cu ochii sai ce se intampla, Speranta Cliseru a spus ca nu, pentru ca nu a fost acolo: „Nu, nu am vazut cu ochii mei pentru ca nu am fost in piata”.

Afirmatiile prefectului Capitalei sunt in contradictie cu declaratiile ministrului de Interne Carmen Dan si ale coordonatorului interventiei jandarmilor, Laurentiu Cazan, care au spus ca Speranta Cliseru a fost in punctul de comanda din Piata Victoriei de la ora 16.00.

„Ora 13.55 – operationalizarea punctului de comanda din Piata Victoriei. La acel moment existau doua grupuri restranse de protestatari, unul in Piata Universitatii si altul in Piata Victoriei. La momentul instituirii, dispozitivul a fost unul defensiv, jandarmii avand tinuta de serviciu, cu maneca scurta, fara casti pe cap si echipamente de protectie. Nu a existat astfel nicio intentie de intimidare sau provocare din partea jandarmeriei. Ora 16.00 – in punctul de comanda s-au prezentat prefectul Capitalei si unul dintre viceprimarii Primariei municipiului Bucuresti. Ora 16.22 – apar primele manifestari violente. Are loc fortarea cordonului de jandarmi si se incearca intrarea in curtea Guvernului Romaniei”, a declarat Carmen Dan duminica, atunci cand a prezentat cronologia evenimentelor la mitingul din 10 august din Piata Victoriei.

Acelasi lucru l-a spus si unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurentiu Cazan.

„in permanenta am fost in contact cu toate autoritatile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la fata locului de la ora 16.00. (…) in momentul in care am vazut ca lucrurile incep sa degenereze, ca presiunea este crescuta, am discutat personal cu prefectul si i-am spus ca daca lucrurile vor degenera (…) vom ajunge la restabilirea ordinii publice in zona, dansa a spus ca este pregatita sa intervenim pentru restabilirea ordinii publice (…) Am fost la fata locului impreuna tot timpul si atunci s-a luat decizia de a avea un ordin de restabilirea ordinii publice. Lucrurile despre care va povestesc au fost in jurul orei 20.00”, a declarat Cazan, la TVR.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, preciza, a doua zi dupa violentele din Piata Victoriei, ca la ora 23.11 prefectul Capitalei a emis ordin ca Jandarmeria sa actioneze in forta, iar din acel moment si pana la ora 02.00 s-au luat masuri astfel incat sa fie evacuata zona.

El a sustinut ca in prima faza jandarmii au actionat cu gaze lacrimogene, iar dupa ce violentele s-au intetit, acestia i-au somat pe protestatari cu trei semnale luminoase care anuntau interventia in forta a jandarmilor, pentru atentionarea oamenilor de a evacua zona si pentru avertizarea celor care se manifestau violent. Ulterior, pentru ca nu s-a renuntat la violente, prefectul a semnat ordinul de interventie in forta a jandarmilor, la ora 23.11.

Incidente extrem de violente au avut loc in 10 august la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni, iar peste 400 de persoane au fost ranite.